Caravan kopen? Waar moet je op letten?

Onderweg met je eigen spulletjes. Je eigen bed, je eigen toilet en een zee van ruimte onder je eigen luifel. Dat is de charme van de caravan. En in deze tijd is dat een prima alternatief voor als je je niet tussen de mensenmassa’s wilt begeven. Maar wat is wijsheid: nieuw of tweedehands?

De geur van een nieuwe caravan, een bed waar nog niemand anders op heeft geslapen en een maagdelijke badkamer: alleen van het binnenkijken word je al vrolijk. En het goed nieuws is, dat je de meeste caravans gewoon met je normale B-rijbewijs mag trekken – hier leggen we uit hoe dat zit. Zo’n nieuwe caravan (met een jaar fabrieksgarantie) moet natuurlijk wel passen in je budget.

NIEUW OF GEBRUIKT
Reken voor een nieuwe caravan uit het instapsegment op zo’n 13 duizend euro, maar het kost geen moeite om bij de merkdealer een exemplaar te vinden dat het dubbele aantikt: je kunt het zo blingbling maken als je zelf wilt. Een gebruikte caravan kopen ligt voor veel mensen wellicht wat meer binnen bereik. Een nette tweedehands heb je bij de BOVAG-dealer al voor een paar duizend euro dan heb je óók 12 maanden BOVAG-garantie. En daarnaast staat Marktplaats natuurlijk vol met gebruikte caravans die door particulieren (of handelaren) worden aangeboden. Maar staar je niet blind op de mooie plaatjes, want ‘even’ een gebruikte caravan kopen kan zorgen voor teleurstellingen: een caravan is een technisch product dat goed onderhoud nodig heeft. Waar moet je op letten?

Vango12 MAANDEN GARANTIE OP TWEEDEHANDS
De grootste vijand van een caravan is vochtinwerking. Dat kan ontstaan door slecht uitgevoerde reparaties, door lekkende ramen of verouderde kitlagen. Vocht trekt in de caravanwand of bodem en in het slechtste geval gaat dat rotten. Dan sta je voor stevige reparatiekosten. Koop je bij de BOVAG-dealer, dan weet je dat jouw caravan helemaal is gecontroleerd op vocht en dat reparaties goed zijn uitgevoerd. Een ander punt waar je op moet letten is de onderhoudshistorie. Zijn de remmen in orde, is de caravan-as goed geserviced, zijn eventuele schades goed gerepareerd? En hoe is het met de caravanbanden? Die mogen niet ouder zijn dan 6 jaar – sommige verzekeringsmaatschappijen eisen dat zelfs. En dan hebben we het alleen nog maar over het rijdend gedeelte, want ín een caravan zit ook apparatuur die professioneel moet worden onderhouden: het kookstel, de verwarming, de koelkast – allemaal apparatuur met gasleidingen waarvan je niet wilt dat ze lekken. Daarnaast heeft een caravan ook elektriciteit aan boord, meestal twee systemen: 12 Volt en 230 Volt: allemaal zaken die waar niet aan geprutst mag zijn door enthousiaste eigenaren. Koop je bij de dealer, dan weet je dat dit dik in orde is, en dat latere aanpassingen zijn verwijderd of gecheckt op veiligheid. Daarom verwijzen wij toch graag naar het erkende kampeerbedrijf als je een tweedehands caravan gaat kopen. Zodat je weet dat je nieuwe aanschaf technisch tiptop in orde is en je krijgt ook op een tweedehands caravan 12 maanden BOVAG-garantie. Zodat je er nog jaren plezier van kunt hebben!

SLIMME ACCESSOIRES
Als je de caravan van je dromen hebt gekocht, komen er nog wat kosten bij. Tenminste: als je dat wilt, want ook hier geldt vrijheid-blijheid. Een voortent bijvoorbeeld, handig als je lang op dezelfde plek blijft staan. Of anders een luifel, als je vaak een andere plek kiest. En een gasfles, liefst een lichtgewicht gasfles. Of eventueel twee, als je ook in de wintermaanden op stap gaat. En als je het jezelf wat makkelijker wilt maken: een caravanmover. Daarmee stuur je de caravan, nadat je ‘m hebt afgekoppeld van de auto – zonder trekken of duwen – met een afstandsbediening naar je kampeerplek. Over het beladen van de caravan en rijden: daar hebben we handige pagina’s voor, als je voor het eerst op pad gaat.

BIJKOMENDE KOSTEN
Andere bijkomende kosten: de verzekering, al is dat niet verplicht. Wanneer de caravan is aangekoppeld aan de auto, valt hij onder de autoverzekering. Handig als je op de camping een paaltje raakt. Maar: die verzekering dekt niet de schade aan je caravan. Daarvoor kun je een aparte caravanverzekering afsluiten, die ook meteen diefstal dekt. Let dan op de kleine lettertjes, want niet alle verzekeringen vergoeden schade door storm of hagel – dat moet je vaak apart bijverzekeren. Als je kiest voor een all-risk verzekering, dan hebben sommige verzekeraars een nieuwwaarderegel: als de caravan binnen een bepaalde periode (meestal drie jaar) total loss raakt, krijg je de nieuwwaarde vergoed. Andere bijkomende kosten zijn de stalling en de onderhoudsbeurt: om de twee jaar, of jaarlijks als je de caravan intensief gebruikt. Nieuwe caravans moeten elk jaar even langs de dealer in verband met de vochtgarantie. De meeste caravanfabrikanten geven 6 tot wel 12 jaar garantie op waterschade, maar dan moet de caravan wel elk jaar even langs de dealer voor een vochtinspectie.

Twijfel je nog en wil je weten of een caravanvakantie iets voor je is? Dan is huren natuurlijk ook een optie. Daar hebben we handige artikelen over geschreven én we hebben de buurlocator, met betrouwbare huuradressen bij jou in de buurt.

En we hebben ook nog een handige checklist voor je gemaakt. Om je caravan zomerklaar te maken, plus een checklist voor al je vakantiespullen – zodat je niets meer vergeet 😉