LEKKER SHOPPEN OP KAMPEER & CARAVAN JAARBEURS

Leuke hebbedingen, handige spulletjes en nieuwe kampeeraccessoires – die zie je op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van 5 tot en met 9 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. De leukste nieuwtjes lees je hieronder.

Cadac 2-Cook Pro Deluxe

Naast een grote collectie gas-barbecues heeft Cadac ook een losse tweepitter in de collectie. Dat is de Cadac 2-Cook Pro Deluxe, een compact toestel met twee branders, automatische piëzo-ontsteking en kindveilige draaiknoppen voor de gastoevoer. Standaard worden een bakplaat en een grillplaat meegeleverd die je op de pannendragers legt. Zo kun je pasta koken terwijl je groentes grilt, of water koken terwijl je een eitje met ontbijtspek bakt. Beide bakplaten zijn voorzien van een ‘GreenGrill’ keramische coating die volledig PFOA-vrij is en waardoor je weinig olie of boter nodig hebt om te bakken. Het openstaande deksel dient ook als windscherm en voorkomt dat de vlammen uitwaaien.

SuperB Epsilon 150 lithiumaccu

Lithium accu’s zijn een prima alternatief voor zware lood- en AGM-boordaccu’s in campers. Ze wegen minder dan de helft en hebben een levensduur die zomaar richting 10 jaar gaat. Ook presteren ze beter, doordat ze tot nul procent kunnen worden ontladen. In Hengelo bouwt SuperB hoogwaardige lithiumaccu’s en hun nieuwste product is een150Ah lithium-ijzerfosfaat accu in een standaard behuizing. Die weegt 16 kg en ter vergelijking: dezelfde capaciteit in loodaccu’s (4 stuks à 75Ah, want een loodaccu mag je maar tot de helft ontladen) weegt dik 90 kilo. Met zoveel capaciteit kun je dagenlang vrij staan, zonder dat je aan de stroompaal hoeft. Zomer én winter, want uniek is de ingebouwde verwarming: de accu warmt zichzelf op als buiten het nulpunt nadert. Daardoor kan de Epsilon 150 ook ’s winters optimaal laden. Via een app op je telefoon kun je het verbruik en het resterende aantal dagen zien. 

EcoFlow Delta 2

Met een lithiumaccu in je camper kun je dagenlang vrij staan, zonder stroompaal. Maar dat kan ook met een tent, daktent of vouwwagen, dankzij deze draagbare ‘power kit’ van EcoFlow. De nieuwe Delta 2 is een compleet energiesysteem dat bestaat uit lithium cellen, een Battery management System en een omvormer naar 230 Volt. Aan de buitenkant van deze 1800 Watt sterke krachtpatser zitten maar liefst 13 stopcontacten: 230 en 12 Volt, USB-A en USB-C. Daarmee kun je dus alle mogelijke verlichting aansluiten en apparatuur zoals tablets, telefoons en camera’s opladen. Door de ingebouwde omvormer is er zelfs 230 Volt beschikbaar en kun je op een van de vier stopcontacten zelfs een Nespressie koffieapparaat of een Airfryer aansluiten. Met de optionele zonnepanelen laadt hij een lege Delta 2 in drie tot zes uur helemaal op en met 230 Volt kan dat zelfs in 50 minuten (van 0 tot 80 procent) door een speciale laadtechniek. De EcoFlow Delta 2 is een modulair systeem dat je kunt uitbreiden met een tweede en derde exemplaar – zo kun je eventueel zelfs je huis van stroom voorzien, in geval van calamiteiten.

BusBiker X290 Light

Als je met een buscamper fietsen meeneemt, dan is het belangrijk dat de achterdeuren nog steeds kunnen worden gebruikt. Dat kan probleemloos met de BusBiker, een robuuste fietsendrager met een scharnierpunt aan de linkerzijde. Zo zwaait de drager helemaal opzij, waarbij de fietsen – of e-bikes – gewoon kunnen blijven staan. Naast de XM290 is er nu ook de lichtgewicht BusBiker X290 Light, met een eigen gewicht van 49,8 kg en een draagvermogen van 80 kg. Daardoor is hij geschikt voor de zwaarste e-bikes en eventueel kan er zelfs nog een derde fiets mee. Busbiker werkt met geselecteerde camperdealers voor de montage. Geschikt voor de camperbussen van Fiat Ducato, Citroën Jumper, en Peugeot Boxer. 

EGOE NestBox

Maak van je gewone auto een kampeerwagen, met de EGOE Nestbox: een slimme campingbox van hoogwaardige lichtgewicht materialen die je alleen maar achterin hoeft te schuiven om te gaan kamperen. De Nestbox bestaat uit een frame met kleine lades voor kookspulletjes, een module met een uitneembaar kooktoestel, een fonteintje met waterkraan, een luxe compressorkoelbox en een ingenieus ingebouwde snijplank plus keukenmes. Je kunt ‘m ook uitbreiden met een buitendouche. De bovenkant van de Nestbox is uitklapbaar tot een tweepersoonsmatras die aan de onderkant is voorzien van een antislip laag. De EGOE Nest is leverbaar in diverse uitvoeringen voor personenauto’s en busjes.

3DotZero Mobi Kitchenbox

Het merk 3DotZero heeft een uitschuifbare mobiele keuken ontwikkeld, met gasfornuis, invouwbare watertank met tapkraan, rvs spoelbak, bestekbak, bamboe werkblad en opbergruimte voor onder andere servies en kookgerei. Voor daktent-kampeerders is deze Mobi Kitchenbox een handige toevoeging aan de kampeeruitrusting, maar ook voor mensen die met de tent of vouwwagen op pad gaan – je kunt ‘m namelijk ook ‘los’ op je kampeerplek neerzetten. In de auto, bestelauto, MPV of SUV zet je ‘m heel eenvoudig vast met twee spanbandjes en met de achterklep open kun je prima kokkerellen. De box weegt 22 kg en heeft soft-close lades. Afmetingen 70 x 50 x 35 cm (LxBxH).

Amstervan camper

De Amsterdamse start-up heeft de Amstervan ontwikkeld, met een duurzaam interieur dat bestaat uit duurzame en gerecyclede materialen. Voor de meubels wordt populieren-Ecoplex gebruikt, kussenhoezen bestaan voor de helft uit gerecycled materiaal en isolatie gebeurt met een restproduct van wijnkurken en gerecyclede oude jeans. Om te koken gebruik je een inductiekookplaat, op stroom dus. En die 230V trek je uit de stroompaal op de camping, of optioneel uit de combinatie zonnepanelen-lithiumaccu-omvormer die je bij de Amstervan kunt bestellen. 

Vakantievouwfiets: Flyer UpStreet-2

Flyer produceert al bijna 30 jaar e-bikes, van stadsfietsen tot elektrisch ondersteunde mountainbikes. Onlangs vernieuwde Flyer de UpStreet-2, een vouwfiets met 20 inch wielen en grote prestaties. Hij is voorzien van een Bosch motor (50Nm of 65) en met de ingebouwde Bosch-accu van 500Watt heeft deze krachtpatser een bereik van 130 km in de ECO-stand. Indrukwekkend zijn ook z’n compacte afmetingen: 93 x 85 x 40 cm. Daardoor passen er moeiteloos twee naast elkaar in de campergarage of in de caravan. Test ‘m zelf, op het Fietsparcours tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs!

Isabella LedLight

Isabella kennen we niet alleen van de voortenten voor caravans en campers, maar ook van kampeermeubilair en andere toebehoren. In de accessoirelijn van het Deense merk zien we ook bestek en verlichting, zoals de TripLight: een oplaadbaar leeslampje dat je aan de tentstokken kunt bevestigen. Nieuw voor kampeerseizoen 2023 is de Isabella LedLight die je kunt vastprikken op de pennen van de Isabella windschermen – zo maak je een gezellige lichtlijn op de camping. Ook kun je ze ‘los’ gebruiken, als sfeerlampje op de campingtafel of binnen in de caravan of camper. De lamp wordt opgeladen met zonne-energie via het zonnepaneeltje op de bovenkant lamp, of via een bijgeleverde USB-kabel.

Truma Combi D: snelle dieselverwarming

Speciaal voor campervans heeft Truma de Combi Diesel ‘Next Generation’ ontwikkeld, voor verwarming en warm water uit de ingebouwde boiler. Want waarom op gas stoken als je ook diesel aan boord hebt? Dat scheelt gasflessen, al helemaal in combinatie met een compressorkoelkast (die uitsluitend op stroom werkt). Daardoor kan volstaan worden met een klein gasflesje om te koken en dat levert veel ruimtebesparing op in deze kleinste categorie kampeerauto’s. De nieuwe Combi-D heeft een 25 procent gunstiger verbranding dan z’n voorganger, verbruikt minder diesel, weegt 15 procent minder en heeft een speciale boost-functie om de boiler snel op temperatuur te brengen.

Sena Smart fietshelmen

Fietsen is geen ongevaarlijke bezigheid en dat blijkt wel aan het aantal landen dat een helmplicht voor fietsers heeft, of overweegt. Jaarlijks zijn er duizenden ongevallen met fietsers, met hoofd- en zelfs hersenletsel. Je bol bescherm je heel eenvoudig met en fietshelm en die van Sena ze hebben ingebouwde speakertjes en een microfoon waardoor je met je maatje kunt praten, tot 300 meter afstand. Door ingebouwde Bluetooth kun je de helm ook aansluiten op je fietsnavigatie zodat je ook de route-aanwijzingen hoort en als je de Sena koppelt aan je telefoon kun je ook muziek of podcasts luisteren. Doordat de speakers in de helm zitten, blijven je oren helemaal vrij zodat je verkeersgeluiden nog steeds onbelemmerd kunt horen. Handig voor ritten in het donker: de Sena fietshelmpjes zijn voorzien van een led-achterlicht. Op de Jaarbeurs wordt het Sena instapmodel gepresnteerd: de C1 met een vanafprijs van 139 euro.

Thetford Greywaterfresh

Campers zijn zelden voorzien van sifons in het grijswatersysteem. Daardoor kan de grijswatertank nare luchtjes veroorzaken. Dat gebeurt meestal als je na het legen over bochtige wegen toert, of als je met het raam open rijdt – dan ontstaat er een soort vacuüm die de vieze luchtjes als het ware uit de vuilwatertank naar boven trekt. Thetford, bekend van de toiletvloeistoffen, heeft daar een oplossing voor: GreyWaterfresh. Die geconcentreerde vloeistof voorkomt afzettingen in de leidingen en in de grijswatertank en neutraliseert nare geurtjes. Een scheutje van deze geconcentreerde vloeistof in de gootsteen- en doucheafvoeren is al voldoende. Even naspoelen met water en klaar!

NomadiQ opvouwbare BBQ

Het lijkt een draagtas, maar het is de NomadiQ: een barbecue die je heel makkelijk openklapt. Zo ontstaat er een groot grill-oppervlak in twee delen, waarvan je de temperatuur apart kunt regelen – ideaal als je vis en vlees aan het klaarmaken bent. Ook kun je op de branders koken. Handig is ook de non-stick coating op de grillplaten, zodat je ze makkelijk schoonmaakt. En thuis kunnen ze gewoon mee in de vaatwasser. Door z’n gewicht en afmetingen neem je ‘m makkelijk mee naar een picknick, of naar de camping. In gesloten toestand is er altijd wel een plekje te vinden voor de NomadiQ.

Al deze spullen – en nog veel meer – zie je op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van 5 t/m 9 oktober. Informatie over openingstijden, tickets en het workshopprogramma zie je op www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl