Kamperen in een tent

Tenten zijn er in allerlei soorten en dat geldt ook voor luifels en voortenten. Bij tenten speelt ook de kleur een belangrijke rol: met een lichtgekleurde tent begint je vakantiedag ’s al bij zonsopgang. Als je houdt van uitslapen kun je dus beter voor een wat donkerder tentje kiezen.

Tentdoek
Katoen is een van de oudste doeksoorten voor tenten. Waterdicht door een coating en ademend, waardoor een prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Andere doeksoorten zijn nylon, polyester en acryl: lichtgewicht kunststoffen, maar niet ademend. Waardoor je ’s morgens vroeg bij het eerste zonnetje al uit je tent zweet. Tentfabrikanten proberen dat te voorkomen door ventilatiemogelijkheden. Mooie compromissen zijn polyesterkatoen en polyvinylalcohol (PVA): licht van gewicht én ademend.

De tent

Klassieke tenten
De tipitent is met z’n wigwam-vorm de oervorm van alle tenten. Binnen is het één grote open ruimte, al zijn er ook losse binnententen voor. Nog zo’n klassieker is de noktent: twee verticale stokken die met elkaar verbonden worden door een horizontale: een bewezen concept. En dan komen we op de piramidetent, met een grote schare liefhebbers. Hij bestaat uit een lange stok in het hart van de tent en twee kortere stokken die samen de uitgang vormen. Door z’n vorm én door de tientallen (!) haringen doorstaat hij elke storm.

Ruimtewonders
De bungalowtent is een oldtimer met veel ruimte en overal stahoogte. Door de aparte slaapcabines is de tent geschikt voor grote gezinnen, maar opzetten vereist wel wat handigheid. De tunneltent zou je kunnen zien als een moderne opvolger: zeeën van ruimte en veel opzetgemak. De bogen staan parallel aan elkaar waardoor een tunnel ontstaat met aparte slaapcabines in beide uiteinden. Nummer drie is de koepeltent: de bekende iglo-vorm die ontstaat door twee lange, flexibele tentstokken die kruislings op de hoeken van de tent worden vastgezet. Supermakkelijk op te zetten.

De tent - popup

Pop-up tenten
Ronduit een rage is de opgooi-, of pop-up tent. Een koepeltentje die onder spanning in een circelvormige opberghoes zit en die zich in een fractie van een seconde ontpopt tot een een-, twee- of  zelfs driepersoonstent. Invouwen is nog wel even een handigheidje – volg de instructies. Nog zo’n ‘snelle jongen’ is de opblaastent. Bij dit model koepel- of tunneltent zijn de stokken vervangen door luchtslangen die je met pomp opblaast. Het opzetgemak is groot en je kunt de tent moeiteloos in je eentje opzetten – ideaal voor eenoudergezinnen.

Opblaastenten
Een bijzondere tent is de opblaastent. Een van de eerste fabrikanten die ermee op de markt kwam, was Karsten tenten en dat bedrijf produceert ze nog steeds. Bijzonder aan de opblaastenten is dat de stokken zijn vervangen door speciale luchtslurven die met een soort fietspomp kunnen worden opgepompt – ook handig als je in je eentje bent. De koepeltenten zijn er in diverse maten, van bijzettent tot gezinstent. En ze zijn ook nog ‘ns aan elkaar te koppelen. Ook zijn er opblaas-voortenten te koop voor de caravan.

Daktenten
Ze zijn helemaal hip tegenwoordig: daktenten. Je monteert ze op een imperiaal op het autodak en daarvoor heb je echt niet meteen een stoere Landrover Defender of een Toyota Lancruiser nodig, want ook op normale personenauto’s zijn daktenten prima bruikbaar. Zodra je parkeert gooi je de klep van je daktent los en je bed ligt klaar. Voor twee of zelfs vierpersonen! Er zijn uitbouwsels te koop zodat je ‘op begane grond’ kunt koken of lekker in de schaduw kunt zitten, onder je eigen luifel.

Voortenten en luifels
Met een voortenten of luifels zorg je voor meer leefruimte buiten de caravan. Ideaal om lekker in de schaduw te zitten, of wat beschutting te hebben als de zon het even laat afweten. Er zijn voortenten voor het hele seizoen en inmiddels hebben de meeste voortenten losse zijwanden en uitristbare voorwanden, zodat je de voortent ook als een luifel kunt gebruiken. Meer informatie over luifels en voortenten vind je hier.

Merken (voor-)tenten

Isabella
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.