De tolpoorten op de Franse autoroute kennen we allemaal. Op een zwarte zaterdag sta je er zomaar een uur in de file. Maar nu komen er ook steeds meer snelwegen waar je wél tol moet betalen, maar waar geen slagboom en geen betaalautomaat staat. Hoe zit dat? En hoe voorkom je een boete?
Let op: onzichtbare tolwegen in Frankrijk
In Frankrijk willen ze -begrijpelijk- graag af van die vervelende files die in het hoogseizoen vaak bij de ‘Gare de Péage’ ontstaan. Die files zijn natuurlijk het gevolg van de slagbomen bij de tolpoorten en uiteraard omdat iedereen daar eerst moet betalen om door te mogen rijden. Althans, als je geen elektronische tolbadge hebt die op afstand kan worden gescand. De oplossing is dan dus: geen slagbomen meer en niet meer ter plekke hoeven betalen. En dat idee zijn de Fransen nu op steeds meer plekken in de praktijk aan het brengen onder de noemer ‘péage flux libre’. Voor de vakantiegangers betekent dat echter dat je op een tolweg kunt rijden zonder dat je in de gaten hebt dat je op een tolweg rijdt. En zonder je te realiseren dat je had moeten betalen. Daar is uiteraard een oplossing voor.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!
Bij de snelwegen met ‘péage flux libre’ wordt je kenteken of je elektronische tolbadge met camera’s boven de weg gescand zonder dat je bij een tolpoortje hoeft te wachten tot de slagboom open gaat. Heb je zo’n tolbadge, dan verandert er voor jou niks. Maar zo niet, dan zul je op een andere manier moeten betalen. Dat kan vooraf én uiterlijk tot 72 uur nadat je op die weg hebt gereden. Maar hoe dan?
Hoe betalen?
Op de rustplaatsen langs deze snelwegen staan betaalautomaten waar je zowel met bankpas als contant geld de tol kunt voldoen. Uiteraard kun je anno 2024 ook via internet betalen en dan op de website je kenteken invoeren, zodat deze door de camera’s wordt herkend. Dat mag dus ook uiterlijk 72 uur na je passage. Tot dat moment kun je ook terecht bij een zogenaamde ‘Nirio’-winkel (meestal een ’tabac’) om daar te betalen. Klinkt voor ons allemaal een beetje omslachtig, maar het is wel nodig om een flinke boete van maximaal enkele honderden euro’s te ontlopen. En die boetes krijg je tegenwoordig ook gewoon in je Nederlandse brievenbus.
Welke snelwegen?
Op dit moment zijn er een handjevol snelwegen waar ‘péage flux libre’ van toepassing is. Dat is de A79 over een traject van 88 kilometer tussen Montmarault (Allier/Auvergne) en Digoin (Saône-et-Loire/Bourgogne) en de A4 tussen Parijs en Straatsburg op het traject van de afslag Boulay tot uitrit 36 bij Metz. Vanaf juni 2024 komt daar geleidelijk een stuk van 210 kilometer bij op de autoroute A13 en A14 tussen Parijs en Caen. De verwachting is dat het hele traject in december 2024 is voltooid voor de ‘peáge flux libre’ en dat heeft dan dus gevolgen voor de kampeerders die richting Normandië en Bretagne reizen. Wees dus voorbereid!