Hoe hard mag je waar met je camper of met een vouwwagen of caravan achter de auto? De regels verschillen nogal per Europees land en om te voorkomen dat je een dikke boete op de deurmat krijgt scheppen we hier wat orde in de chaos. Want in Frankrijk mag je bijvoorbeeld zomaar 130 kilometer per uur met je caravan aan de haak, terwijl je flink op de rem moet trappen als je vervolgens Italië binnen rijdt. In andere landen kun je dan weer keuringen laten uitvoeren en stickers krijgen om harder te mogen.
Maximumsnelheden met camper, caravan en vouwwagen
Alleen al in Nederland geldt er een wirwar aan maximumsnelheden op de snelweg. Niet alleen voor verschillende soorten voertuigen, maar ook nog eens afhankelijk van het tijdstip. Overdag tussen 6 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds mag je op het gros van de snelwegen 100 kilometer per uur met een personenauto en met een camper die hooguit 3.500 kg weegt. Na 19 uur is het maximum 130 per uur. Rij je met een caravan of vouwwagen en is het totaalgewicht 3.500 kg of minder, dan geldt (de hele dag) een maximumsnelheid van 90. Maar als je combinatie zwaarder is, dan mag je maar 80 per uur. Hieronder lees je hoe dat in andere Europese (vakantie)landen zit.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!
130 met de caravan
In Frankrijk mag je op de Autoroute met een caravan of vouwwagen achter de auto net zo hard rijden als zonder, dus 130 kilometer per uur. Of dat verstandig is -qua veiligheid en qua brandstofverbruik- is een tweede, maar het mág dus. Alleen niet als de combinatie zwaarder is dan 3.500 kg, want dan geldt een maximum van 90 per uur. Voor campers tot dat gewicht geldt met 130 dezelfde snelheidslimiet als voor personenauto’s. Om in Frankrijk te komen, moet je echter eerst nog door België en misschien ook door Luxemburg. Bij de Zuiderburen geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur voor personenauto’s en dus ook voor campers tot 3,5 ton. Blijf je onder dat gewicht met je auto plus caravan of vouwwagen, dan mag je bij de Belgen ook gewoon 120 rijden. Voor zwaardere combinaties en campers is de limiet 90 per uur. In Luxemburg is het dan weer net een beetje anders: maximaal 130 voor personenauto’s en voor campers tot 7.500 kg (!) en 90 voor álle auto’s met caravan of vouwwagen erachter.
Zo hard als je wil?
De Duitse Autobahn staat er natuurlijk om bekend dat je er zo hard mag rijden als je zelf wil. Althans, op een aantal stukken nog maar en als er dan ook geen ‘Baustellen’ zijn. Die onbegrensde snelheid geldt uiteraard voor personenauto’s en dus ook voor campers. Met een caravan of vouwwagen achter de auto geldt echter een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, tenzij je een zogenaamde ‘Tempo 100’-keuring hebt laten uitvoeren en de bijbehorende sticker hebt. Want dan mag je… juist, 100 per uur. Trek je zuidwaarts de Alpen in, dan is het vooral in Zwitserland oppassen geblazen. De Zwitsers staan bekend om de stevige boetes als het op snelheidsovertredingen aankomt. Met een combinatie van auto plus caravan of vouwwagen die lichter is dan 3.500 kg mag je maximaal 100 kilometer per uur en als de combinatie zwaarder is, dan geldt een limiet van 80. Zonder iets aan de trekhaak mag je in Zwitserland 120 rijden met camper en personenauto. Weegt je kampeerauto meer dan 3,5 ton, dan is de maximumsnelheid 100 per uur. Bij de buren in Oostenrijk is de limiet op de Autobahn 130 voor normale auto’s en campers, en 80 met een gewicht boven 3.500 kg. Met je caravan of vouwwagen mag je er 100 per uur rijden.
Zuid-Europa
Als we over de Alpen trekken richting Italië, dan zien we daar een maximum van 130 per uur op de Autostrada. Campers boven de 3,5 ton mogen daar 100 rijden, terwijl je met vouwwagen of caravan achter de auto in alle gevallen slechts 80 kilometer per uur mag. In Spanje daarentegen maken ze onderscheid in het gewicht van je caravan of vouwwagen: is dat minder dan 750 kg, dan mag je 90 op de snelweg. Is het meer en dat is bij de meeste caravans het geval, dan mag je maar 80 per uur. Met de camper en personenauto geldt een limiet van 120, tenzij je kampeerauto zwaarder is dan 3,5 ton. Want dan is het maximum 90 km/u. Pakken we voor de volledigheid ook nog even Portugal mee: 120 op de snelweg en 110 als je camper boven 3.500 kg is. Met caravan of vouwwagen is de limiet 100 per uur.
Afhankelijk van je leeftijd
Op de Kroatische snelwegen is de maximumsnelheid voor auto en camper 130 km/u, maar dat is dan wel afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder. Ben je jonger dan 25, dan mag je maar 120 per uur rijden. En met een gewicht van boven de 3,5 ton is de limiet 90 km/u, hetzelfde maximum als met een caravan of vouwwagen achter de auto. In Slovenië geldt met 130 dezelfde maximumsnelheid voor personenauto’s en lichte campers. Met een zware camper en met een zware combinatie van meer dan 3.500 kg is de limiet 80, is je combinatie van auto plus caravan of vouwwagen lichter dan dat, dan mag je 100 per uur. In Tsjechië is het in alle gevallen met een caravan of vouwwagen erachter maximaal 80 km/u, net als met een zware camper. ‘Normale’ personenwagens en lichte campers onder 3,5 ton mogen 130 op de Tsjechische snelwegen. In Hongarije gelden dezelfde limieten als in Tsjechië.
Lagere limiet in de winter
Tot een gewicht van 3.500 kg geldt voor auto’s en campers in Denemarken een maximumsnelheid van 130 km/u. Is je camper zwaarder, dan mag je maximaal 80, tenzij je ter plekke een keuring hebt laten uitvoeren en de sticker hebt ontvangen om 100 km/u te mogen rijden. Diezelfde regels gelden in Denemarken ook voor de combinatie van auto plus caravan of vouwwagen. Is je combinatie echter zwaarder dan 3,5 ton, dan is de limiet 70 per uur. De maximumsnelheid in Zweden is 120 km/u, ook voor kampeerauto’s, ongeacht het gewicht. Met een caravan of vouwwagen mag je maximaal 80 rijden, net als in Noorwegen (hoewel ook de Noren een soort Tempo 100-keuring kennen). Op de meeste snelwegen geldt in Noorwegen overigens überhaupt een maximumsnelheid van 80 per uur. Ook in Finland geldt maximaal 80 km/u met de caravan en zelfs 60 voor ongeremde aanhangwagens, hetgeen veel vouwwagens zijn. Met de camper mag je 100 op snelwegen, terwijl personenauto’s daar 120 mogen rijden. Zwaardere kampeerauto’s boven 3,5 ton mogen 80 per uur. Van oktober tot en met maart kan de maximumsnelheid met 20 km/u worden verlaagd vanwege de winterse weersomstandigheden.
Mijlen in plaats van kilometers
Steek je het Kanaal of de Noordzee over naar het Verenigd Koninkrijk -of Engeland, of Groot-Brittannië, zo je wil- dan heb je niet alleen de uitdaging van links op de weg rijden, maar ze geven er ook de snelheidslimieten in mijlen aan in plaats van kilometers. Even snel rekenen dus. Op de snelweg geldt een algehele limiet van 70 mijl per uur, oftewel 112 km/u, ook voor zwaardere campers. Met een caravan of vouwwagen mag je 60 mijl en dat staat gelijk aan 96 kilometer per uur. In Ierland gebruiken ze gewoon weer kilometers, hoewel ze evengoed wel links rijden. De snelheidslimiet voor auto’s en campers tot een gewicht van 3,5 ton is 120 per uur, voor zwaardere kampeerauto’s is dat 90 km/u. Met je caravan of vouwwagen achter de auto mag je 80 rijden.