Vind een stalling voor jouw caravan, camper of vouwwagen

Omdat iedereen aan het kamperen is geslagen, en omdat de (brand)veiligheidseisen flink zijn opgeschroefd, kan het een uitdaging zijn om in de buurt een stalling te vinden voor jouw nieuwe camper, caravan of vouwwagen. Maar geen nood, we helpen je op weg met een aantal praktische tips. Misschien is het een idee om juist bij jouw favoriete bestemming te stallen in plaats van dichtbij huis..?

Een caravanstalling was vroeger per definitie een oude muffe schuur bij een boer, waar een keer per jaar je caravan of vouwwagen met de tractor naar buiten werd getrokken en dan drie weken later weer terug naar binnen werd geduwd. Tegenwoordig zijn het vaak hypermoderne loodsen met klimaatregeling -zodat vocht geen kans krijgt- en met stroompunten, zodat je bijvoorbeeld je boordaccu in topconditie kunt houden. Bovendien is het doorgaans geen probleem om jouw kampeermiddel meerdere malen per jaar klaar te zetten voor een vakantietrip. Met de professionalisering van de caravanstallingen, en uiteraard omdat er elektra en gasinstallaties in de campers, caravans en vouwwagens aanwezig zijn, worden logischerwijs ook de veiligheidsvoorschriften steeds strenger. Dat minimaliseert natuurlijk het risico op brand en andere ongelukken, maar vergt ook grote investeringen van de pandeigenaar. Sommige stallinghouders zijn de laatste jaren dan ook gestopt met hun activiteiten, terwijl tegelijkertijd het aantal caravans, campers en vouwwagens alsmaar blijft toenemen. Dan kan het een flinke uitdaging zijn om bij jou in de buurt een geschikte plek te vinden, maar geen paniek! We hebben hieronder een aantal praktische tips voor je.

  1. Als je voor het eerst een caravan, camper of vouwwagen gaat kopen, denk dan direct ook na over een plek in een stalling. Dus niet pas als je het kampeermiddel afgeleverd krijgt. Eigenlijk net zoals je ook van tevoren over een verzekering nadenkt, nietwaar?
  2. De ideale stalling dichtbij jouw huis is in eerste instantie misschien een utopie, maar schrijf je dan wel meteen in voor een eventuele wachtlijst. Zoek in de tussentijd alternatieven die iets verder weg zijn. Zodra er dan plek is in de stalling dichterbij, kun je altijd verkassen.
  3. Kijk op de site www.caravanstallingen.nl voor een nagenoeg compleet overzicht in het hele land. Je kunt zoeken op provincie en zelfs op plaats, waarbij je alle contactgegevens te zien krijgt, een indruk van de stalling krijgt -ook qua totale capaciteit en extra diensten- en een prijsindicatie. Vaak zie je ook of er überhaupt plek is op dit moment.
  4. Bij veel stallingen hoort tegenwoordig ook een professioneel caravan- en camperbedrijf, waar je het onderhoud van jouw kampeermiddel kan laten uitvoeren. Wel zo handig, zodat je meteen helemaal klaar voor de vakantiereis bent! En dat gegeven is het wellicht ook waard om een stukje verder te rijden.
  5. Heb je een eigen, grote oprit? Dan kun je de camper, caravan of vouwwagen daar natuurlijk parkeren. En wellicht heb je iemand in de familie of kennissenkring die wél over een grote loods of terrein beschikt, waar je tijdelijk je kampeermiddel kunt stallen. Let in elk geval op dat je in de meeste gemeenten slechts een dag of drie een camper of caravan voor je huis c.q. op de openbare weg mag parkeren. Daarna kun je een boete krijgen.
  6. En last but not least, misschien wel de top-tip waar slechts weinigen aan denken: ga je met de caravan vaak -of misschien wel altijd- naar dezelfde (buitenlandse) plek op vakantie? Overweeg dan om de caravan juist dáár te stallen, of op een plek langs de route. Er zijn voldoende voorbeelden van Nederlanders die gebruikmaken van lokale caravanstallingen in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië. Een belletje naar de eigenaar is dan vaak voldoende om de caravan op de dag van aankomst op jouw eigen plekje op de camping voor je neer te zetten. Dat klinkt toch als een ideale oplossing? Of je pikt de caravan bijvoorbeeld halverwege de Route du Soleil op en haakt ‘m daar op de terugreis ook weer af. Klik hier voor een Nederlandstalige website over caravan- en camperstallingen in Frankrijk.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!