Pakweg 10 jaar geleden zag je ze nog nergens, maar de laatste jaren is de daktent in rap tempo populair geworden. Tegenwoordig zie je ze allang niet meer alleen op stoere terreinwagens en bedoeld voor eenzame avonturiers. Ze komen in alle soorten en maten. Mocht je een daktent overwegen, dan zetten we hier de voordelen voor je op een rij.
18 voordelen van een daktent
- Geen trekhaak nodig: een waarheid als een koe en geen speld tussen te krijgen, maar in tegenstelling tot een caravan of vouwwagen heb je voor het gebruik van een daktent natuurlijk niet per se een trekhaak onder je auto nodig. Dat maakt de daktent dus al gauw voor veel meer mensen een geschikte oplossing voor een kampeervakantie. Heb je wél een trekhaak, dan kan daar de fietsendrager op.
- Voor elk type auto: ‘vroeger’ was een daktent typisch iets voor op een grote terreinwagen. Tegenwoordig kun je ze krijgen voor vrijwel elk type auto, van groot tot klein. Het enige wat je wél nodig hebt op die auto zijn dakdragers, zoals ook voor een skibox bijvoorbeeld.
- Hoog en droog: je slaapt op het dak van je auto, dus je hebt geen last van een koude of natte ondergrond. Daarnaast merk je ook niks van oneffenheden op de grond, waardoor je slaapt als een roos.
- Snel klaar voor gebruik: eenmaal op de plek van bestemming is het uitklappen maar en het laddertje tegen de daktent zetten. In een mum van tijd ben je klaar voor de nacht! Voordeel is ook dat je in de meeste modellen je kussens en beddengoed gewoon kan laten liggen als je de daktent weer inklapt richting je volgende bestemming.
- Multifunctioneel: veel daktenten zijn tegenwoordig modulair, wat wil zeggen dat je een ruime keus aan uitbreidingsmogelijkheden hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld een luifel of voortent aan vastmaken; handig als je ergens langere tijd blijft staan en wat meer leefruimte wil.
- Compact: een daktent is doorgaans niet veel groter dan een standaard skibox, afhankelijk van het model uiteraard. Sommige zijn wat breder -omdat ze voor meerdere personen geschikt zijn- en steken wellicht een beetje uit aan de zijkanten.
- Lichtgewicht: de gemiddelde daktent weegt tussen de 40 en 60 kilo, terwijl de meeste daken en dakdragers ongeveer 75 kilo aankunnen. In rijdende toestand welteverstaan. Stilstaand kan er al gauw zo’n 300 kilo op een autodak, dus zelfs met een heel gezin in de daktent vormt dat geen enkel probleem.
- Zuinig: je hebt natuurlijk geen complete caravan achter je auto hangen, maar eerder een soort skibox op je dak. Dat vertaalt zich uiteraard in een alleszins acceptabel meerverbruik qua brandstof (of stroom).
- Geschikt voor elektrische auto’s: met veel elektrische auto’s mag je helemaal niks trekken, dus een vakantie met de caravan is dan geen optie. Sterker nog: de fabrikant staat dan vaak niet eens toe dat een trekhaak wordt gemonteerd. Maar een daktent is natuurlijk geen probleem!
- Voor het hele gezin: er zijn daktenten waar je zelfs met de kinderen erbij nog heerlijk comfortabel in kunt slapen. Zoals gezegd, de keuze is tegenwoordig reuze en ze komen in alle soorten en maten.
- Goedkoop: we kunnen niet in jouw portemonnee kijken, maar feit is natuurlijk dat een daktent een stuk goedkoper is in de aanschaf dan een caravan of vouwwagen. Laat staan een camper. Een beetje fatsoenlijk model van een goede fabrikant heb je vanaf zo’n 2.000 à 2.500 euro.
- Ook op een aanhanger: sta je langere tijd op dezelfde plek en wil je regelmatig uitstapjes maken of met de auto boodschappen gaan doen, dan kan het vervelend zijn om elke keer weer de daktent in te klappen en je boeltje weer af te breken en op te zetten. Geen nood, want een daktent past meestal ook bovenop een aanhangwagen. Laat je die gewoon staan, kun je er zelf met de auto op uit.
- Minder ruimtebeslag: je komt wel eens op campings waar de plekken qua ruimte nou niet echt overhouden. Met een caravan kun je dan net aan je luifeltje uitdraaien, maar met een daktent heb je alsnog een zee aan ruimte over.
- Geen stalling nodig: koop je voor het eerst een caravan, camper of vouwwagen, dan kan het problematisch zijn om dichtbij huis stallingsruimte te vinden. Voor de daktent heb je niet veel meer plek nodig dan voor een skibox. Desnoods laat je ‘m gewoon óp je auto, zodat je elk weekend erop uit kan!
- Comfortabel: niet bepaald onbelangrijk, want de huidige daktenten zijn zo goed doordacht, dat het je qua comfort en nachtrust aan niets ontbreekt. De matrassen zijn heerlijk en het tentdoek is van hoge kwaliteit. Beter dan op een luchtbedje op de grond!
- Wildkamperen toegestaan: het mag natuurlijk lang niet overal en vooral in Nederland niet. Maar er zijn in Europa meer dan voldoende plekken waar wildkamperen wél mag. En dan is een daktent natuurlijk de ideale oplossing. Plekje zoeken, handrem aantrekken, uitklappen en slapen maar.
- Behoud van bagageruimte: de tent ligt al op je dak, dus er ligt geen tent in je kofferbak. Dat scheelt een slok op een borrel qua bagageruimte en al je andere spullen kunnen dus gewoon mee.
- Avontuur! Last but not least: hoe luxe je ze nu ook kunt krijgen, een daktent blijft je het gevoel van een vrijbuiter geven. Gaan en staan waar je wil, letterlijk. ’s Ochtends de tent openritsen en genieten van een weergaloos uitzicht op een avontuurlijke plek. Of ‘gewoon’ op een camping, het kan allemaal.
Ben je enthousiast geworden? Kijk dan eens op onze pagina over het merk Campwerk. Zij organiseren ook elk jaar in september het Daktentfestival en daarover vind je hier meer informatie.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!