Vanaf 1 oktober nieuwe regels voor banden in Duitsland

Opgelet als je na 1 oktober 2024 in Duitsland onderweg bent. Dan loopt namelijk de overgangsregeling af voor wat betreft de nieuwe regels voor winterbanden. Je mag dan niet meer op pad met banden zonder het ‘sneeuwvlokjes’-symbool. De boetes kunnen oplopen tot 120 euro en bij een ongeval kun je aansprakelijk worden gesteld.

De regels omtrent winterbanden in Duitsland zijn eigenlijk heel simpel: je auto moet uitgerust zijn conform de weersomstandigheden die je redelijkerwijs kunt verwachten. In tegenstelling tot sommige andere landen geldt er dus géén keiharde winterbandenplicht, maar in de praktijk betekent het dus gewoon dat je in de winterperiode dit soort banden gemonteerd moet hebben. Of vierseizoenenbanden. Jaren geleden is er een nieuwe regel ingevoerd, waarvan per 1 oktober 2024 de overgangsperiode afloopt. Winterbanden en vierseizoenenbanden zijn alléén nog maar toegestaan als daar het symbool opstaat met het sneeuwvlokje. De letters M+S (modder en sneeuw) volstaan dan niet meer voor de Duitse handhavers. Die codering kan namelijk door elke bandenfabrikant naar eigen inzicht worden aangebracht, terwijl er voor het ‘sneeuwvlokje’ allerlei tests met de band moeten worden gedaan.

Ook voor caravans en vouwwagens?

Ga je straks dus bij de Oosterburen de weg op bij lage temperaturen en eventueel ook tijdens of na een sneeuwbui of andere winterse omstandigheden, check dan van tevoren even goed wat er op de zijkant van je banden staat. Word je door de Polizei gesnapt met de verkeerde banden, dan kun je op een bekeuring van 60 euro rekenen. Heb je het verkeer daardoor gehinderd? 120 euro, bitte! En raak je betrokken bij een ongeval? Los van de schuldvraag kun je dan door de verzekeraar aansprakelijk worden gesteld.

De nieuwe regels gelden NIET voor de banden onder je caravan, vouwwagen of bagagewagen, maar alleen voor de trekauto en uiteraard ook voor de camper. Wil je dit soort tips en andere praktische info, inspiratie en nieuws automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!