Trends voor 2025: lichtgewicht, duurzaam, connected, modulair en offroad

Wat kun je verwachten op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs? Veel fabrikanten brengen hun nieuwste producten en innovaties mee, waarbij een paar rode draden te ontdekken zijn. De focus ligt vooral op gewichtsbesparing en het creëren van meer (opberg- en leef)ruimte, het gebruik van duurzame, natuurlijke en gerecyclede materialen, en internet-toepassingen.

Lichtgewicht: auto’s worden alsmaar zwaarder, zeker als gevolg van de elektrificatie (want: batterijen = kilo’s). Tegelijkertijd mogen veel elektrische auto’s weinig gewicht trekken, terwijl de massa van de totale combinatie kan resulteren in rijbewijsproblemen. Voor caravanfabrikanten is het dus zaak kritisch te kijken naar de weegschaal van hun eigen producten. Nieuwe varianten van het bestaande gamma zijn doorgaans dan ook lichter dan hun voorgangers, zonder in te boeten op comfort en faciliteiten. Integendeel zelfs. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de nieuwste campers en -van oudsher- vouwwagens. Die laatste categorie speelt zichzelf sowieso steeds meer in de kijker, omdat een vouwwagen voor veel kampeerders een ideaal alternatief blijkt in combinatie met hun elektrische auto.

Duurzaamheid: net als in andere sectoren staat ook de kampeerbranche aan de lat om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Gewichtsbesparing draagt daar bij voorbaat al aan bij, want dan verbruik je automatisch minder brandstof (of stroom). Maar er wordt ook kritisch gekeken naar het materiaalgebruik voor zowel exterieur als interieur. Vrijwel elke fabrikant is volop aan de slag met duurzame en natuurlijke materialen, in veel gevallen zelfs gerecycled.

Connected & smart: in je eigen huis bedien je wellicht al de verwarming en de verlichting via een app op je telefoon. En wat is er dan fijner als dat bijvoorbeeld ook kan met de airco in je caravan of camper? Zodat je op afstand de temperatuur kan instellen en na een warm dagje uit weer arriveert in een heerlijk koele omgeving. En zo zijn er nog veel meer toepassingen, waar ook steeds meer fabrikanten gebruik van gaan maken.

Modulair: als je op de camping buiten staat te koken, heb je binnen natuurlijk geen fornuis nodig. Als iedereen buiten zit, wordt de zitgroep binnen niet gebruikt. En als je met z’n 3-en bent, heb je geen 5 slaapplaatsen nodig. Zomaar wat voorbeelden waar veel fabrikanten oplossingen voor hebben bedacht. Op de foto hierboven zie je de conceptstudie Talis van Bürstner, waarin heel veel slimmigheidjes zijn verwerkt. Het fornuis is in feite een kist die je zo uit het keukenblok kan nemen om er buiten mee aan de slag te gaan. En de bank van binnen kan ook buiten dienstdoen als loungeset. De opbergkastjes zijn uitneembare lichtgewicht manden geworden; die kun je dus gewoon meenemen binnenshuis en daarin je kleren voor de vakantie verzamelen. Geen gesleep met wasmanden meer!

En wat dacht je van die andere conceptstudie, de MODO van LMC in samenwerking met aanhangwagenbouwer Humbaur? Doordeweeks kun je ‘m als werkpaard gebruiken, compleet met gereedschapskisten en werkbank. In het weekend tover je de MODO eenvoudig om voor een tripje met het hele gezin.

Ruimte, ruimte, ruimte: bij de Bürstner Talis is heel duidelijk te zien hoe op een slimme manier meer ruimte kan worden gecreëerd. De achterwand is deels uit te klappen, waardoor het dwarsbed verandert in een lengtebed. Daaronder vind je zelfs een tweepersoonsbed voor de kinderen, waar tijdens de reis bagage kan worden opgeborgen. In campervans gaan we steeds vaker achterin een hefbed zien, zodat eronder óók nog mensen kunnen slapen en er veel meer bagage meekan. Of wat dacht je van campervans met bedden in de lengterichting, zonder in te boeten op de leefruimte? En bijvoorbeeld een opklapbare wastafel en opbergbaar toilet in de sanitairruimte, een opblaasbaar hefdak en uitschuifpanelen. In Utrecht op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs ga je het allemaal zien!

Offroad: niet bepaald lichtgewicht… maar wel ontzettend stoer en een fantastische uitkomst voor iedereen die off-the-grid wil kamperen in de wildernis. Vrijwel elk campermerk komt met een indrukwekkende 4×4 campervan, dus met vierwielaandrijving, hoog op de ‘poten’, met sidebars en met voorzieningen om zonder walstroom een hele tijd op pad te kunnen. Zo heeft Adria als concept de SuperTwin ontwikkeld, komt Malibu met de Genius Performance en heeft Dethleffs zelfs een halfintegraal campermodel tot een offroad-voertuig omgetoverd. En de trend blijft niet beperkt tot campers, want LMC ontwikkelde de Active, een offroad caravan met de uitstraling van een 4×4 campervan.

Wil je alles zélf zien en beleven? Kom naar de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht van 2 t/m 6 oktober 2024. Kaarten zijn nu met korting online verkrijgbaar.

Kijk hieronder naar de fotogalerij die alle nieuwe trends illustreert.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!