Volkswagen introduceert apart merk voor campers

Sinds jaar en dag staat Volkswagen met z’n Transporter-busjes symbool voor vrijheid. Veel doorgewinterde kampeerders zijn ooit begonnen met een T1 (de ‘Sambabus’) of een van de opvolgers T2 of T3. Gaandeweg kregen de camperversies van VW een eigen modelnaam en die is door de Duitse fabrikant nu gelanceerd als apart merk.

De naam ‘California’ doet bij menig kampeerliefhebber een belletje rinkelen en dat wordt nu dus ook de aparte merknaam voor de campers van Volkswagen. In de jaren ’60 begon de Duitse fabrikant in samenwerking met Westfalia kampeerauto’s te ontwikkelen op basis van de T1, die overigens ooit is bedacht door de Nederlander Ben Pon. Vlak na de oorlog bestierden de geallieerden de Volkswagen-fabrieken en werd Pon importeur van de Kever in Nederland. Een paar jaar later tekende hij op een servetje hoe een Volkswagenbusje eruit zou moeten zien en spoorde de fabriek zo aan tot het ontwerp voor de T1. En de rest is geschiedenis, kunnen we wel zeggen!

California-community

In 1988 noemden Volkswagen en Westfalia hun creatie op basis van het model T3 voor het eerst ‘California’ en sindsdien is die naam ingeburgerd. De T3 was overigens het laatste VW-busje met de motor achterin, zoals ook ooit de Kever bedacht was (en daarvan afgeleid tevens Porsche). De Duitsers noemen de bus trouwens liefkozend ‘Bulli’, een naam die je ook nog wel eens op een officiële badge ziet staan op de Volkswagens. Inmiddels zijn we aanbeland bij de Transporter nummer 7 als basisvoertuig voor de camperversies en bouwt VW ook de grotere Crafter om tot kampeerauto. Oftewel: de California en de Grand California. En dan heb je nog de Caddy California op basis van de MPV c.q. bestelauto. Voor een camperversie op basis van de elektrische ID.Buzz moet je niet bij Volkswagen zelf zijn; daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij het Nederlandse Ventje. Door California als apart merk te lanceren, wil VW een ‘community’ creëren, waarvan de leden exclusief toegang krijgen tot een keur aan privileges. Denk aan eigen evenementen, kortingen en tips, maar ook een eigen pechhulpdienst in heel Europa.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!