Terug naar toen: Constructam-caravans in Brabant

De oudere jongeren onder ons herkennen ze vast wel als er eentje voorbij komt rijden. Je ziet ze nog maar zelden, maar eerder deze maand waren er heel veel bij elkaar op een camping in de buurt van het Brabantse Schijndel. We hebben het over de Constructam, een Belgische kwaliteitscaravan uit lang vervlogen tijden met een kenmerkende uitstraling!

[foto Bas Ulehake / mooischijndel.nl]

Op camping Het Goeie Leven kwamen medio september de leden van de Constructam-club bij elkaar en dat leverde niet alleen mooie plaatjes, maar ook mooie verhalen op. De lokale website mooischijndel.nl bracht verslag uit van deze unieke kampeerweek. De geschiedenis van Constructam leidt naar België, waar de gebroeders Van Herten in 1953 besluiten om de overstap te maken van de scheepsbouw naar de productie van kampeermiddelen. Rond 1980 waren er grote veranderingen; de productie werd goedkoper en daarmee werd de kwaliteit minder. Uiteindelijk ging Constructam in 1982 failliet. Het eveneens Belgische Chateau probeerde het merk een paar jaar later nog eens nieuw leven in te blazen, maar tevergeefs. Rond 2010 werd na het bankroet van Chateau nóg een poging ondernomen om Constructam weer tot leven te wekken, maar dat was na een handvol prototypes ook al snel einde oefening. “Je ziet het verschil als je goed kijkt naar de constructie van een caravan uit de jaren 60 en een uit de jaren 80,” vertelt een clublid. “De oudere modellen zijn veel degelijker.” De caravans die bij deze bijeenkomst te zien zijn, variëren in leeftijd, stijl en staat van onderhoud. Vele stammen uit de jaren ’60 en ’70 en zijn met de hand gebouwd, wat ze uniek maakt. “Als je een nieuw kastje wilt plaatsen of een deur wilt vervangen, past bijna niets zomaar, omdat alles op maat gemaakt is.” De club is opgericht met een duidelijke missie: het behoud van klassieke caravans en het delen van kennis over restauratie en onderhoud. De clubleden hopen dat ze met hun passie een stukje erfgoed kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Wil je meer lezen over de kampeerweek van de Constructam-club? Ga voor het hele verhaal en meer foto’s naar mooischijndel.nl, waar je het originele artikel kunt lezen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!