Duitse grenscontroles starten vandaag

De laatste tijd is er veel relevant nieuws voor kampeerders die naar of door Duitsland rijden. Eerder werd al bekend dat er vanaf 1 oktober aanstaande bij onze Oosterburen nieuwe regels voor banden gelden. Daarnaast voeren de Duitsers vanaf vandaag -maandag 16 september 2024- opnieuw uitgebreide grenscontroles in. Waar ga je de meeste hinder daarvan ondervinden?

Tijdens het EK voetbal afgelopen juni en juli waren er ook al uitgebreide controles aan de grensovergangen. Toen vooral om de voorkomen dat hooligans het land binnen zouden komen, maar nu richt de Duitse overheid zich voornamelijk op illegale migratie. In de praktijk betekent dat dat je aan de grens tussen Nederland en Duitsland steekproefsgewijs gecontroleerd kunt worden en dat er een kans bestaat op filevorming daardoor. De grootste aandacht van de autoriteiten gaat echter uit naar de grenzen in het zuiden en oosten, aangezien dat de meest gebruikte routes zijn voor migranten, in een poging Duitsland te bereiken. De controles bij de grensovergangen met Polen, Tsjechië en Zwitserland waren er al sinds dit voorjaar en bij de grens met Oostenrijk wordt zelfs al vele jaren extra waakzaamheid betracht. Nu gaat er dus ook vanuit het westen en noorden scherp gecontroleerd worden, bij de grenzen met Denemarken, België, Luxemburg, Frankrijk en dus ook Nederland. Aan de Franse grens met Duitsland werd overigens sinds de Olympische Spelen in Parijs al meer gecontroleerd.

Bij welke grensovergangen?

De Duitse autoriteiten zeggen sowieso de komende zes maanden deze controles te blijven uitvoeren. Vanuit Nederland zijn er volgens de Polizei vooralsnog vaste controleposten ingericht bij de volgende overgangen:

  • van Oldenzaal (snelweg A1) richting Bad Bentheim;
  • van Winschoten (A7) richting Bunde;
  • van Klazienaveen (A37) richting Meppen;

Ter hoogte van Aken op de Duitse snelweg A44 staat een controlepost vanuit het Belgische Luik. Bij de ‘belangrijke’ grensovergangen tussen Nederland en Duitsland, zoals de A12 vanuit Arnhem of de A67 vanuit Venlo, is het voorlopig nog rustig. Maar dat kan elke dag weer anders zijn. Hou er vanuit Zuid-Europa vooral rekening mee dat je bij de grenzen met Oostenrijk en Zwitserland flinke vertraging op kan lopen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!