Na Wallonië wil nu ook Vlaanderen een vignet

De nieuwe Vlaamse regering heeft een plan gelanceerd om (alleen) buitenlandse automobilisten te laten betalen voor het gebruik van de snelwegen in Vlaanderen. Eerder dit jaar deed de regering van Wallonië eenzelfde voorstel. Moeten we binnenkort voorbij Hazeldonk al gaan betalen, op weg naar het zonnige zuiden?

De Vlaamse minister van Mobiliteit Annick De Ridder wil niet spreken over een vignet, maar noemt het een digitaal systeem waarmee alleen buitenlandse voertuigen worden aangeslagen voor het gebruik van de Vlaamse wegen. De nieuwe regering van Vlaanderen gaat ervan uit dat de heffing vanaf 2027 jaarlijks 130 miljoen euro opbrengt. Zoals iedereen wel weet, kan het asfalt bij onze Zuiderburen wel een opknapbeurt gebruiken en daar is dus geld voor nodig. Belgische experts zeggen dat er ter waarde van 1 miljard euro nog 10 jaar aan achterstallig onderhoud is in te halen. Frappant is overigens dat met dit Vlaamse plan ook de auto’s van Walen onder de noemer ‘buitenlandse’ voertuigen vallen. En de Waalse overheid lanceerde een paar maanden geleden dus ook al een plannetje om een vignet in te gaan voeren. Binnen de landsgrenzen zal er dus nog eerst heel wat water door de Rijn (Maas en Schelde in dit geval) moeten vloeien vooraleer er centjes kunnen worden geïnd. En of dit voorstel überhaupt aan Europese regelgeving voldoet, is al helemaal de vraag.

Europese regels

In 2019 werden de Duitsers teruggefloten door Europa toen ze een wegenvignet wilden invoeren, waarop de eigen inwoners dan korting zouden krijgen via een lagere wegenbelasting. Die truc werd niet gepruimd vanwege discriminatie van buitenlandse automobilisten. De regering van Vlaanderen denkt dit te kunnen omzeilen en benadrukt dat buitenlanders naar verhouding hetzelfde gaan betalen als wat Vlamingen aan verkeersbelastingen betalen. Maar ze lijken te vergeten dat wij Nederlanders in eigen land óók al -heel veel- motorrijtuigenbelasting betalen. De Europese gedachte is dan ook dat alle burgers gebruik mogen maken van de wegen in andere lidstaten, omdat ze dus ’thuis’ al belasting betalen. En een extra bijdrage van de Vlamingen zelf gaat natuurlijk voorbij aan het principe achter dit voorstel, namelijk dat alléén de buitenlanders moeten betalen. Al met al zal dit plan uiteindelijk wel weer in schoonheid gaan sterven, maar zal de Vlaamse overheid het tot die tijd tegen beter weten in met hand en tand verdedigen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!