Franse milieusticker nu al vanaf de grens verplicht
De milieusticker die je nodig hebt om in Frankrijk door de grote steden als Parijs of Lyon te kunnen rijden, die kennen we al een tijdje. Deze “Crit’Air” wordt dit jaar echter ook verplicht in nog eens 30 (!) andere steden. Als je over de snelweg La Douce France binnen rijdt, ben je nu al direct aan de beurt.
De meeste Nederlandse kampeerders die zuidwaarts trekken, komen vanuit België in Lille het Franse land binnen óf bijvoorbeeld via Luxemburg en dan is Metz in principe de eerste grote stad op de route. Vanaf 1 januari 2025 is sowieso in Lille (of ‘Rijssel’, zo je wil) de Crit’Air verplicht, óók op de snelweg die de stad doorkruist. Rij je vervolgens door richting het zuiden, dan is die sticker op je auto of camper ook op de ringweg van Parijs verplicht, oftewel de beruchte Périphérique. In de buurt van Lille hebben nu ook andere steden als Duinkerken, Valenciennes, Amiens en Lens een milieuzone met stickerplicht. Dus er is wat dat betreft geen ontkomen aan, tenzij je via het Waalse achterland Frankrijk probeert te bereiken. Voor de kosten hoef je het trouwens niet echt te laten, want die zijn te overzien. Hieronder leggen we uit hoe je -vrij eenvoudig- zo’n Franse milieusticker kunt aanvragen. Dat is eigenlijk een fluitje van een cent.
Route du Soleil
Onder Parijs -richting de Atlantische kust- hebben ook steden als Nantes, Tours, Orléans, Limoges en Bordeaux dit jaar een milieuzone. Ga je naar Bretagne of Normandië, dan geldt daar hetzelfde voor de grotere steden, zoals Caen, Rennes en Brest. Kies je voor de oostelijke route naar het zuiden, oftewel de bekende Route du Soleil, dan kom je ook meerdere steden tegen waar de milieusticker verplicht is op je auto. De Crit’Air was al vereist in hartje Lyon, dus ook als je de snelweg dwars door de stad zou blijven volgen. Nu wordt Metz de eerste stad op je route waar de sticker al op de voorruit moet zitten, hoewel daar is aangekondigd dat ze de milieuzone niet per 1 januari, maar pas deze zomer gaan invoeren. Voor het gros van de vakantiegangers nog immer relevant dus. De volgende nieuwe ‘stickerstad’ die opduikt op de Route du Soleil is Nancy en vervolgens Dijon.
Soorten stickers en rijverbod
Op onderstaand kaartje (via de Belgische VAB) zie je waar de Crit’Air sowieso al verplicht was (blauw) en waar die sinds 1 januari van kracht is of later dit jaar wordt ingevoerd. De conclusie is eigenlijk dat je gewoon zo’n sticker moet aanvragen als je überhaupt door Frankrijk wil rijden. Zie het als geldklopperij, maar tegelijkertijd kost de aanvraag van de Crit’Air maar een paar euro en het is zó geregeld. Doorgaans is de regel dat je de zone alleen in mag rijden met een groene, paarse, gele of oranje sticker. Groen is voor vol-elektrische voertuigen en de andere stickers houden verband met bijvoorbeeld het bouwjaar en de milieuklasse van je voertuig; daar staan ook de nummers 1, 2 en 3 op (zie foto boven). De bruine en zwarte stickers met nummers 4 en 5 zijn voor de oudste en dus meest vervuilende voertuigen. Let op: per stad kan verschillen met welke categorie sticker je er wel of niet in mag. Bijvoorbeeld in Parijs geldt dat nummers 3, 4 en 5 overdag tussen 08u00 en 20u00 niet welkom zijn. Kijk voor meer info over de stickers op deze pagina.
Aanvragen van de Crit'Air
De Crit’Air sticker is online te bestellen en daarvoor moet je naar de speciale Engelstalige website van de Franse overheid. Daar kun je klikken op ‘order your sticker’, kies vervolgens voor ‘vehicle registered abroad’ (voertuig in het buitenland geregistreerd), pak je kentekenbewijs erbij en vul alle gevraagde info in. Met een sterretje staat aangegeven wat verplichte info is; de Euro-norm en CO2-uitstoot hoef je niet te vermelden als je die niet weet. Verder moet je ook een afbeelding van je kentekenbewijs uploaden bij de aanvraag. De kosten voor de sticker bedragen 3,11 euro plus 1,80 euro voor de verzending en dat moet je voldoen met een creditcard of via een PayPal-account. Zorg dus dat je die hebt! Het duurt doorgaans 10 tot 15 werkdagen voordat je de sticker in huis hebt. Oftewel: niet wachten tot het laatste moment, want je kunt de Crit’Air niet onderweg bij een tankstation of tolpoort kopen. In de tussentijd krijg je wel via e-mail een aankoopbewijs en dat dient tevens als bewijs mocht je in de tussentijd aangehouden of beboet worden. Zodra je de sticker in huis hebt plak je die aan de binnenzijde van de voorruit, in de rechter benedenhoek, vanuit de bestuurder gezien. Zolang de tekst leesbaar is, is de sticker geldig. Ook voor een volgende eigenaar van het voertuig dus. Hij hoort bij de auto dus, net als de Duitse Umweltplakette. Heb je geen sticker (of de verkeerde)? Dan is de boete 68 euro, en dat kan al gauw het dubbele worden als je niet op tijd betaalt. En de Franse autoriteiten weten tegenwoordig heus je Nederlandse brievenbus te vinden!
Meer weten over milieustickers en vignetten in de rest van Europa? Kijk hier voor alle informatie!
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!