Caravanbanden zijn de beste banden voor caravans

Uit de caravanbandentest die de Duitse collega’s van de ANWB lieten uitvoeren blijkt dat caravanbanden de beste banden voor onder een caravan zijn. Dat klinkt als een bericht van de Stichting Open Deur, maar er werden ook banden getest die eigenlijk bedoeld zijn voor personenauto’s en bestelwagens.

De banden voor caravans moeten aan heel andere eisen voldoen dan die voor gewone auto’s of bestelwagens, zoals een hoog draagvermogen. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat een caravan lang stilstaat.  Volgens de onderzoekers van ADAC is er voldoende aanbod van veilige caravanbanden. Rubber voor bestelwagens wordt ook vaak onder caravans gemonteerd en dat kan op zich prima, hoewel er veelal wel een prijsverschil is. Kies je voor een personenautoband onder de caravan, dan is het allereerst al een opgave om er een te vinden met het benodigde draagvermogen. In de test werden exemplaren met een zogenaamde loadindex van 104 gebruikt, oftewel 900 kilogram per band. Je hebt er doorgaans twee nodig, dus die zijn dan geschikt voor veilig gebruik onder een caravan van maximaal 1.800 kilogram. Het testteam constateert bovendien dat personenautobanden wel eens voor té veel grip kunnen zorgen, met mogelijk nare gevolgen voor de veiligheid.

4,5 bar bandenspanning

De Duitse onderzoekers en hun Nederlandse collega’s wijzen erop dat banden alleen goed functioneren als de bandenspanning is aangepast aan het gewicht, conform het voorschrift van de caravanfabrikant. Een spanning van 4,5 bar is geen uitzondering, maar let op: de bandenpomp bij het tankstation kan die waarde vaak niet aan. Ga dus naar je dealer als je de banden op de juiste spanning wil hebben. Vervang een band sowieso als er beschadigingen zichtbaar zijn en als de banden al wat ouder zijn of het profiel al verder afgesleten is, vervang ze dan direct allebei. Wanneer de caravan langere tijd stil staat, is het verstandig de banden te beschermen door de caravan ‘op te bokken’ of tenminste door een bandenbeschermer of bandenwig te gebruiken. Ook een bescherming tegen zonlicht en regen is het overwegen waard, bijvoorbeeld door een wielhoes te gebruiken.

Wil je optimaal voorbereid aan het nieuwe kampeerseizoen beginnen? Download dan gratis onze speciale ‘Lenteklaar’-checklist!