Verzekering & Stalling

Een caravanverzekering (of een verzekering voor de vouwwagen) is niet verplicht. Zodra hij is aangekoppeld, valt de aanhanger onder de verzekering van de auto. En als je schade veroorzaakt terwijl de caravan niet is aangekoppeld, dan wordt dat vrijwel altijd gedekt via je eigen WA-verzekering. Maar: de schade aan je eigen caravan is dan niet verzekerd. Dat los je op met een caravanverzekering.

WA of Allrisk
Een caravanverzekering sluit je af om schade aan je eigen caravan te dekken en om verzekerd te zijn voor diefstal. Een standaard verzekering geeft een beperkte dekking; bij een allrisk verzekering ben je ook verzekerd tegen schades die ontstaan door eigen schuld en ongevallen waarbij het hele voertuig total-loss raakt. Interessant is de nieuwwaarderegeling van veel verzekeraars: gedurende de eerste jaren ontvang je de volledige nieuwwaarde bij een totaalverlies en diefstal. Daarna geldt de dagwaarde.

Andere schades
Bij het kiezen van een verzekering is het slim je even te verdiepen in de voorwaarden. De ene maatschappij hanteert de ‘nieuwwaarderegeling’ (zie boven) gedurende drie jaar en de andere vier. Kijk ook even hoe verzekeraars omgaan met bijvoorbeeld hagelschade (uitgesloten?) en ‘huisraad’: bij de ene verzekering is de camera meeverzekerd, bij de andere niet. Of alleen als hij in een speciale camper- of caravankluis worden opgeborgen. Lees dus ook de kleine lettertjes.

Stalling
De ene stalling is de andere niet – een waarheid als een koe. Op het platteland is altijd wel ergens een boerenschuur te vinden, of een tuinkas die wordt gebruikt als caravanstalling. Maar er komen ook steeds meer professionele stallingsbedrijven, soms zelfs gecombineerd met een professionele werkplaats voor onderhoud, het inbouwen van accessoires en reparaties. Bij de ene stalling kun je de caravan, vouwwagen of camper onbeperkt buiten laten zetten; anderen rekenen een tarief per keer.