10 belangrijke tips voordat je kampeermiddel weer naar de stalling gaat

De zomervakantie loopt voor velen helaas ten einde en dat betekent dat je weer na moet gaan denken over het stallen van je caravan, camper of vouwwagen. Daarbij is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt, zodat je na de winter niet voor nare verrassingen komt te staan. Je leest onze tips hieronder.

Wellicht trek je er na terugkomst van de grote zomerreis dit jaar nóg een of meerdere keren op uit, maar de meeste kampeerders staan toch op het punt om hun caravan, vouwwagen of kampeerauto terug naar de stalling te brengen en deze voor langere tijd achter slot en grendel op te bergen. Als je niet wil dat je bij aanvang van het volgende kampeerseizoen wordt geconfronteerd met een lege accu, bevroren waterleidingen of ander ongemak, neem dan deze tips ter harte:

1. Direct onderhoud uitvoeren: de beste manier om jouw kampeermiddel in topconditie richting de winterslaap te sturen, is om nú reeds een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Dat heeft meerdere voordelen: je hebt geen of weinig wachttijd voordat je aan de beurt bent en je kunt bij de start van het nieuwe seizoen zó weer veilig de weg op. Bovendien zorgt de vakman er dan voor dat niets over het hoofd wordt gezien en alle voorzorgsmaatregelen voor de winterperiode worden genomen.

2. Alle vloeistoffen eruit: om te voorkomen dat leidingen, kranen en installaties kapot gaan vriezen, dien je álle vloeistoffen weg te laten stromen. Uit de (vuil)watertank, maar bijvoorbeeld ook uit de boiler. Let er ook op dat je de kranen vervolgens open laat staan, tevens voor de ontluchting van de leidingen.

3. Rolgordijnen en horren open: als je een hor of rol-/schuifgordijn de hele winter onnodig op spanning laat staan, bestaat de kans dat ‘ie volgend seizoen niet meer goed wil sluiten of openen. Laat deze dus open staan.

4. Accu’s afkoppelen: heb je een boordaccu, koppel deze dan af en neem ‘m mee naar huis. Daar kun je de accu aan een druppellader hangen, zodat hij in conditie blijft en niet langzaam leeg kan lopen. Haal ook de batterijen uit bijvoorbeeld een rookmelder of andere apparatuur, zodat deze niet kunnen gaan oxideren.

5. Gasfles eruit: in veel gevallen zal de beheerder van de stalling al voorschrijven dat gasflessen verwijderd moeten worden, of op z’n minst afgekoppeld. Zodoende wordt ontploffingsgevaar geminimaliseerd.

6. Schadereparatie: als je onverhoopt schade hebt opgelopen tijdens de vakantie, dan is het raadzaam deze te laten herstellen vóórdat je caravan, camper of vouwwagen de stalling ingaat. Zo is er namelijk geen kans op bijvoorbeeld doorroesten, lekkage of vochtinwerking.

7. Goed schoonmaken: van binnen en van buiten! Niets zo vervelend als je in het voorjaar ineens flinke schimmel of andere viezigheid in je kampeermiddel aantreft. Mocht je eerder ergens een vloeistof hebben gemorst en je maakt het niet op tijd schoon, dan krijgt het maanden de tijd om vochtschade aan te richten. De camper, vouwwagen of caravan moet in elk geval zoveel mogelijk kurkdroog de stalling in.

8. Koelkast op een kier: zorg dat de koelkast van binnen goed schoon en droog is, en laat de deur op een kier staan. Idem voor de vriezer uiteraard.

9. Zorg voor ventilatie: zet ventilatieroosters open, zodat condens geen kans krijgt en er zich geen schimmel of nare luchtjes kunnen vormen. Bij voorkeur zet je ook de kastdeurtjes open om een muffe geur te voorkomen. Het gebruik van een vochtvreter is overigens niet aan te raden, want die moet je van tijd tot tijd ook weer legen (en dat vergeet je toch!).

10. Zet de banden op spanning: er rust lange tijd en in stilstand een groot gewicht op de banden van je camper, vouwwagen of caravan. Het risico bestaat dus dat de banden aan een kant gaan afvlakken, wat weer van groot gevaar kan zijn voor de wegligging. Dat voorkom je door de bandenspanning te verhogen voordat je het kampeermiddel naar de stalling brengt.

Wil je meer weten over de voordelen van een onderhoudsbeurt ná de vakantie? Bekijk hier de uitgebreide checklist!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!