11 voordelen van een vouwwagen

Vouwwagens worden alsmaar populairder. Niet zo gek ook, want de voordelen zijn legio. Tegenwoordig zien veel modellen er ook nog eens heel stoer uit en noemen we ze ’tenttrailers’. Heb je interesse in een vouwwagen? Hier lees je wat de beste eigenschappen zijn.

1. Lichtgewicht: de gemiddelde vouwwagen weegt per definitie minder dan 750 kilogram en heeft daardoor geen eigen kenteken nodig. Bovendien mag je ‘m gewoon trekken met vrijwel elke personenauto, dus ook met een elektrische.

2. Compact: achter de auto is een vouwwagen in principe hetzelfde als een kleine aanhanger. Je hebt daarom ook (bijna) nooit opzetspiegels nodig en je kunt vaak gewoon door de binnenspiegel kijken en zien wat er achter je op de weg gebeurt.

3. Zuinig: nee, een vouwwagen verbruikt zélf natuurlijk geen brandstof. Maar vanwege de twee bovenstaande eigenschappen is de invloed op het brandstofverbruik minimaal. Als je met een elektrische auto op reis gaat, kan het echt een uitkomst zijn.

4. Ideaal voor elektrische auto’s: in aanvulling op voordeel numero 3 hierboven, sterker nog: we namen in 2023 de proef op de som in een praktijktest samen met het AD. We concludeerden na een retourtje Parijs dat het bereik van een Tesla met een caravan erachter ruim halveerde, terwijl met de vouwwagen het meerverbruik slechts een kwart was.

5. Snel opzetten: geen gehannes meer met tentstokken. Een moderne vouwwagen klap je onderhand in één vloeiende beweging uit. Een paar minuutjes verder heb je inclusief voortent zowat alles al staan.

6. Comfortabel: een moderne vouwwagen is van alle gemakken voorzien. De bedden zijn tegenwoordig ruim en liggen heerlijk, en er is meer dan voldoende leefruimte. De keuken is vaak ook goed uitgerust.

7. Multifunctioneel: vouwwagens komen in alle soorten en maten. Uiteraard kun je er perfect in vertoeven met z’n tweetjes, maar ook met het hele gezin ga je er een geweldige vakantie mee beleven. Kinderen hebben bijvoorbeeld hun eigen bed of zelfs een compleet eigen compartiment.

8. Ideaal om te stallen: de eerstgenoemde voordelen qua gewicht en afmetingen maken de vouwwagen ook een stuk eenvoudiger om in een stalling kwijt te kunnen. En daardoor vaak nog goedkoper ook!

9. Geen BE-rijbewijs nodig: een extra voordeel van het lage gewicht is dat je sowieso met je normale B-rijbewijs een vouwwagen achter je auto mag trekken. Je hebt dus niet speciaal E achter B nodig.

10. Goede wegligging: nog een voordeel van een compacte en lichtgewicht vouwwagen, want daardoor is er vrijwel geen negatieve invloed op de wegligging van je auto of van de combinatie in z’n geheel.

11. Voordelig in aanschaf: natuurlijk zijn nieuwe vouwwagens door de jaren heen ook duurder geworden (zoals zo’n beetje alles duurder is geworden), maar je kunt nog steeds relatief voordelig een nieuwe vouwwagen aanschaffen. En tweedehands vallen de prijzen uiteraard ook best mee.

Voor een overzicht van alle merken die in Nederland verkrijgbaar zijn, lees verder onder de foto.

In Nederland zijn vele merken vouwwagens te verkrijgen en sommige zullen ook de oudere generatie nog als muziek in de oren klinken. Zoals de Alpenkreuzer, wie kent ‘m niet? Of het oer-Hollandse merk Holtkamper? Andere fabrikanten bestaan wat minder lang, maar hebben inmiddels een flink aandeel op de Nederlandse markt weten te verwerven. Zo heb je uit eigen land het merk Campooz en uit Denemarken Camp-let, onderdeel van het in de kampeerwereld welbekende Isabella.

Voor een compleet overzicht, kijk op deze pagina.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!