3 maanden off-grid door Europa op waterstof

Els en André Molengraaf vertrokken afgelopen voorjaar met hun pick-up en zelfgebouwde caravan voor een rondreis door Europa. Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar hun uitdaging was om geheel zelfvoorzienend op waterstof 12.000 kilometer over het continent te reizen. Hun ervaringen delen ze op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs!

Als trekauto tijdens de Europese toer fungeerde een batterij-elektrische Ford 150 Lightning die is aangepast om de batterijen tijdens het rijden met waterstof te voeden. Op deze manier krijgt de combinatie een rijbereik van 1.200 kilometer en daarmee geschikt voor een emissievrije tocht van 104 dagen door 12 Europese landen. Ook de zelfgebouwde caravan is voorzien van een waterstofsysteem. De trip begon officieel in de Noorse hoofdstad Oslo en ging vanaf daar via Zweden en Denemarken zuidwaarts. Enkele weken later in Spanje blijkt het in praktijk echter  onmogelijk waterstof te tanken: stations zijn gesloten, per mail en telefoon onbereikbaar of ze zijn gevestigd in een afgesloten gebied. In Italië verschijnt het reizende waterstof-duo op TV, maar volgt ook een tegenslag. Vanuit Italië zijn Griekenland en eindbestemming Turkije onbereikbaar, omdat batterij-elektrische voertuigen en voertuigen op waterstof sinds dit voorjaar niet meer worden geaccepteerd op de veerboten tussen Italië naar Griekenland. Daarom reizen ze via Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en België terug naar Nederland. Teleurgesteld zijn ze in ieder geval niet. “Dat niet altijd alles goed gaat, hoort bij innovatie en de uitdaging.”

Wil je de verhalen van Els en André zelf horen? Woon dan hun presentatie bij de Kampeer en Caravan Jaarbeurs, van 2 tot en met 6 oktober in Utrecht!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!