7 trucs van oplichters langs de snelweg op vakantie

Als vakantieganger ben je vaak een makkelijke prooi voor oplichters in het buitenland. Wees goed voorbereid en beducht op de trucs die ze ook langs de snelweg toepassen, terwijl jij vol goede moed op weg naar je bestemming bent. Lees verder voor onze tips.

  1. Takelwagens van de Duitse ‘ANWB’: vooral in Midden-Europa en op de Balkan kun je takelwagens tegenkomen die lijken alsof ze van de ADAC zijn, oftewel de Duitse zusterorganisatie van de ANWB. Echter: op deze knalgele takelauto’s staan niet de letters ‘ADAC’, maar de letters van de rockband ‘ACDC’. Heb je pech onderweg, komt ineens zo’n wagen opdoemen die jou direct gaat afslepen, terwijl jij denkt met de echte hulpdienst van doen te hebben. En je raadt het al: flink betalen voor het afslepen en wellicht kom je ook nog eens bij een garage terecht waar je liever niet had willen zijn. Vertrouw dus niet op een takelwagen die ’toevallig’ in de buurt is; bel direct jouw eigen hulpdienst.
  2. Lekke band-truc: laat je je auto even onbeheerd achter op een rustplaats of bij een tankstation, blijkt je band lek. Ofwel leeggelaten, ofwel lek gestoken. En op het moment dat jij in de kofferbak op zoek gaat naar een krik en reservewiel of reparatiesetje, slaan de criminelen toe en roven je auto leeg. Ook bij drukke tolpoorten wordt deze truc wel eens toegepast.
  3. Rauw ei op de voorruit: vaak gemeld in Spanje, waar de criminelen tijdens het rijden een ei op je voorruit gooien. Jij zet je ruitenwissers aan, waardoor de smurrie alleen maar erger wordt en je gedwongen bent om de auto aan de kant te zetten. En daar zijn dan vervolgens de criminelen ook weer, om je te beroven.
  4. De help-mij-truc: de criminelen staan zogenaamd met pech langs de weg en gebaren je om te stoppen en te helpen. Drie keer raden wat ze vervolgens met jouw spullen doen als je ook daadwerkelijk stopt.
  5. Elektronische apparaten opsporen: heb je apparaten in de auto liggen die gebruik maken van Bluetooth om verbinding te maken? Zet de Bluetooth dan altijd uit als je de auto onbeheerd achterlaat, want dieven kunnen dat signaal vrij eenvoudig opsporen en je auto leegroven. Nog beter: laat die spullen niet achter of zorg dat er altijd iemand bij de auto blijft.
  6. Zomaar 50 euro onder je ruitenwisser: kom je terug bij je auto op de rustplaats en heb je de motor al gestart, zie je ineens dat er een bankbiljet onder je ruitenwisser zit. Je stapt uit, sleutel nog in het contact… en met of zonder geweld is je auto zó aan de horizon verdwenen.
  7. ‘Agenten’ in burger met zwaailicht: iets lastiger om niet in te trappen, maar het komt ook voor dat zogenaamde agenten in een gewone auto op de snelweg een zwaailicht met sirene op het dak zetten en je naar de kant dirigeren. Als je al niet er plekke wordt beroofd, dan schrijven ze een boete uit die je direct contant moet betalen. De Franse gendarmerie zegt dat je nooit ‘zomaar’ staande wordt gehouden, dus wees op je hoede en zeg bijvoorbeeld dat je naar een bureau wil om de zaak af te handelen. Hopelijk druipen ze dan af.

Wees dus sowieso niet te goed van vertrouwen, en al helemaal niet tijdens je rit over de Autoroute, Autostrada of Autobahn. Laat je kampeervakantie niet bij voorbaat vergallen en zorg dat je alles en iedereen goed in de gaten houdt. Eenmaal op de camping gearriveerd: genieten maar!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!