96 jaar en nog steeds 4 maanden per jaar met de camper op pad

In dagblad NRC vonden we een prachtig verhaal van de hand van Mariët Meester en met fotografie van Sake Elzinga. De vader van Mariët is 96 jaar en gaat nog steeds elk jaar 4 maanden achter elkaar op pad met zijn rode camperbus. “Zijn vrijheid is alles voor hem, nog steeds reist hij ieder zomerseizoen 4 maanden rond zonder één dag naar huis terug te keren.”

[foto Sake Elzinga]

In september 2024 gaat het 13e seizoen van het TV-programma ‘We zijn er bijna!’ van start bij Omroep MAX op NPO1. Daarin zien we onder andere een 88-jarige deelnemer, maar de vader van Mariët ‘verslaat’ deze vakantieganger qua leeftijd dus met verve. Of hij zelf interesse zou hebben om mee te doen aan dit programma, valt te bezien. In zijn rode Peugeot Boxer-kampeerbus gaat hij sowieso niet meer naar het buitenland, want dan worden de afstanden te groot. Voor het 8e jaar op rij trekt hij er nu al in z’n eentje op uit. Elk jaar 4 maanden lang.

Vergroeid met de bus

“Anderhalf jaar geleden was er een ijselijk spannend moment, toen moest zijn rijbewijs worden verlengd en zag hij zichzelf al gedwongen thuiszitten. De week voor de keuring ging hij daarom extra vroeg naar bed en trainde hij meer dan hij gewoonlijk al doet: ’s ochtends nog meer gymnastiekoefeningen, nog meer stappen op de teller. Zijn angsten bleken ongegrond: de keuringsarts was van mening dat hij tot en met zijn 99e in zijn bus mocht blijven rijden. Als ik dat aan anderen vertel reageren ze vaak bozig, ze vinden het onverantwoord. Ik antwoord dan altijd dat mijn vader zo met zijn bus is vergroeid dat de carrosserie onbeschadigd is, terwijl er toch heel wat manoeuvres nodig zijn wanneer je zo’n groot voertuig wilt parkeren.”

Interieur als een boshut

“Laat die andere camperaars hun televisieschotels maar op hun dak omhoog klappen, zelf heeft hij niet eens elektriciteit in zijn bus. Eten dat koud moet blijven bewaart hij in een koelbox, die zich uiteraard in een speciaal vak bevindt, de indeling van zijn rijdende woning is tot op de centimeter doordacht. Speciaal handig is hij niet, toch heeft hij hem persoonlijk ingericht. Ervaring genoeg, dit is al de vierde rode bus, de eerste was zo’n geribbelde Citroën HY die je nog wel aantreft als foodtruck. De binnenwanden en het plafond van deze Boxer heeft hij geïsoleerd en met triplexplaten bedekt. Ook de rest van het interieur is van dat lichtgekleurde hout, je lijkt in een knusse boshut te zitten. De wc is multifunctioneel verborgen in een kist met een kussen erop. De eettafel en de banken kan hij uitklappen tot een heerlijke slaapplaats, hij begrijpt niet waarom anderen een vast bed willen. Hun wagens zitten overvol, vinden ze dat niet benauwd? De belangrijkste eis die hij zelf aan het interieur stelt, is dat er voldoende ruimte moet zijn voor zijn ochtendgymnastiek, de oefeningen worden ook onderweg gecontinueerd. Verder zet hij bij het koken altijd een brandblusser klaar en zorgt hij ervoor dat het vliegengordijn voor de schuifdeur vastzit met klittenband, zodat het niet in de gasvlam kan waaien.”

Bovenstaand is slechts een fragment. Wil je graag het hele verhaal van Mariët Meester over haar 96-jarige vader lezen? Lees dan verder op de website van NRC (let op: wellicht alleen toegankelijk voor NRC-abonnees).

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!