Compacte kampeerauto's in de race voor Camper van het Jaar 2025

De ANWB en de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) hebben de 4 genomineerden voor de titel Camper van het Jaar 2025 bekendgemaakt. De kanshebbers zijn 2 campervans, 1 ‘halfintegraal’ en 1 ‘modulaire’ oplossing voor een compacte camperbus. De winnaar wordt bekend gemaakt op 2 oktober aanstaande, de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht.   

De genomineerde campers zijn de campervans Dreamer Cap Land en de Genius 641 LE van fabrikant Malibu, de modulaire camperbus van VAN-Jorn en de halfintegraal Globebus Performance van Dethleffs. Al deze campers steken volgens de vakjury van de ANWB en NKC vanwege bijzondere eigenschappen boven de middelmaat uit. Zo noemen zij de Dreamer Cap Land op basis van de Ford Transit Custom “een voorbeeld van luxe en comfort, met een naar achteren omhoog scharnierend dak, twee schuifdeuren en een unieke elektrisch te bedienen bank, waar een tweepersoonsbed van te maken is.”

De Malibu Genius 641 LE (zie foto onderaan deze pagina) met als basis de Mercedes Sprinter “blinkt uit in slimme oplossingen, waardoor de bouwers erin zijn geslaagd veel ruimte te creëren in een buscamper van 6,41 meter lang. Zo draait het toilet weg onder een bank en is de wastafel opklapbaar. Verder opvallend is de achteraanbouw met een klep in plaats van deuren, waar een bergruimte tot 1.400 liter achter zit.”

De modulaire buscamper van VAN-Jorn “valt op door de vrijwel eindeloze variatiemogelijkheden. Basis is een bus van Mercedes, Citroën, Fiat, Peugeot, Opel of Toyota,  met daarin slechts een paar vaste voorzieningen. Verder wordt de bus ingericht met modules naar keuze. Geheel nieuw is de unieke uitschuifbare badkamer, die is uitgerust met een toilet en douche. Inbouw in een gebruikte bus is ook een mogelijkheid.”

De stoere halfintegraal Dethleffs Globebus Performance (zie foto onder) op basis van de VW Crafter “onderscheidt zich met vierwielaandrijving, een sperdifferentieel, een versterkte vooras, grotere wielen en een luchtgeveerde achteras. Ook aan het uiterlijk van de relatief smalle halfintegraal is gedacht: een offroad-look met zwarte accenten en wielen, een zwarte frontbeugel, een ledlichtbalk en ga zo maar door.”

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Dethleffs Globebus Performance

Malibu Genius 641 LE