Controleer of de tijgermug met je meereist

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) roept vakantiegangers op om voor de terugreis naar Nederland goed te controleren of de Aziatische tijgermug zich niet in de auto, camper, vouwwagen of caravan heeft genesteld. De ‘irritante mug die overdag prikt’ heeft zich in Nederland nog niet gevestigd ‘en dat willen we graag zo houden’, zegt de NVWA. Hier moet je op letten,

In tegenstelling tot Nederland heeft deze mug zich wel al gesetteld in (delen van) Frankrijk, Italië, België, Portugal, Duitsland en Spanje. De Aziatische tijgermug is relatief klein, steekt vooral overdag en is herkenbaar aan de zwart-witte kleuren. Hoewel een steek van de tijgermug normaliter niet vervelender dan die van een gewone mug, wordt deze wel bestreden, omdat ze virussen op mensen kunnen overdragen. De ziektes -zoals dengue- komen in Nederland niet voor en dat wil de NVWA graag zo houden. Vandaar de oproep aan vakantiegangers.

Voorruit, achterruit en bagageruimte

De Aziatische tijgermug nestelt zich vooral in stilstaand water en daarom adviseert de NVWA bakken, potten, parasolvoeten en andere dingen waar water in heeft gestaan, goed te controleren voordat ze worden meegenomen voor de terugreis. De tijgermug kan hier eitjes in leggen en het is dus zaak deze goed schoon en droog te maken. Tevens vraagt de NVWA om geen planten of stekjes waar water in heeft gestaan mee te nemen naar Nederland. Voor vertrek naar huis moet je de auto, caravan of camper goed controleren op de aanwezigheid van muggen. De tijgermug tref je doorgaans aan bij de voorruit, de achterruit of in de achterbak.

Hoe herken je een tijgermug?

Tijgermuggen hebben een aantal opvallende kenmerken:

  • Tijgermuggen zijn vrij kleine muggen. Ze hebben ongeveer het formaat van een normale mug of zijn nog iets kleiner. Een tijgermug is kleiner dan een muntje van 10 cent.
  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit, zonder andere tinten.
  • Ze hebben een wit lengte-streepje boven op hun zwarte rug.
  • De achterpootjes zijn zwart-wit geblokt en eindigen wit.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken meestal overdag.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!