Controles aan de Nederlandse grens: wat gaan we daarvan merken?

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat er vanaf 9 december 2024 voor een periode van minimaal 6 maanden extra grenscontroles worden uitgevoerd. Op Schiphol en in de havens, maar natuurlijk ook bij de grensovergangen vanuit België en Duitsland. Wat ga je daarvan merken als je terugkeert van een kampeervakantie?

Nederland is het zoveelste Europese land dat aankondigt de grenscontroles aan te scherpen, zoals je hier kunt lezen. Duitsland en Frankrijk deden dat eerder dit jaar al in het kader van het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen van Parijs, maar daar bleef het niet bij. Onder het mom van terrorismebestrijding en het terugdringen van illegale immigratie zijn de maatregelen aan de grens in beide landen verlengd. Ook Denemarken voegde zich onlangs in dit rijtje, terwijl tevens Oostenrijk al langer extra controleert. En nu dus Nederland, hetgeen te verwachten was, omdat dit nu eenmaal zo was afgesproken in het zogenaamde hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet. Of wij kampeerders er concreet iets of veel van gaan merken, valt nog te bezien. Overigens meldde Duitsland onlangs dat door de nieuwe maatregelen al zo’n 53.000 ongewenste vreemdelingen bij de grens zijn tegengehouden.

Alles en iedereen

Met de bekendmaking van de datum van 9 december waarop de Nederlandse grenscontroles van start moeten gaan, werd ook meteen bekend dat de Koninklijke Marechaussee voor het uitvoeren van die taak geen extra personeel krijgt. Dan rijst meteen de vraag in welke mate die extra grensbewaking vorm gaat krijgen. Tijdens het EK voetbal was er bij veel van de Duitse grensovergangen sprake van enige vertraging, omdat vrijwel iedereen met een buitenlands kenteken aan de kant werd gezet. Sindsdien lijken de Duitsers zich aan de Nederlandse grens vooral te beperken tot extra toezicht her en der. Van structureel lange files is in elk geval geen sprake. De focus voor Duitsland lijkt dan ook vooral op de grenzen in het zuiden en oosten te liggen, en als je dan logisch doordenkt, is de kans vrij klein dat er dan richting de Nederlandse grens met Duitsland alsnog ongewenste vreemdelingen opduiken. De vraag is bovendien in hoeverre Nederlandse vakantiegangers met een caravan, camper of vouwwagen aan de kant worden gedirigeerd door de Marechaussee. Ook bij de grens met België. Desondanks moet je er rekening mee houden dat van tijd tot tijd de acties onaangekondigd worden opgeschaald, waardoor bij drukke grensovergangen alles en iedereen aan een controle wordt onderworpen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Hazeldonk (A16) vanuit Antwerpen
  • Eijsden (A2) vanuit Luik
  • Venlo (A67) vanuit Duisburg
  • Zevenaar (A12) vanuit Oberhausen
  • Oldenzaal (A1) vanuit Osnabrück
  • Zwartemeer (A37) vanuit Meppen
  • Bad Nieuweschans (A7) vanuit Leer

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!