SLAPEN OP HET DAK VAN JE PERSONENAUTO

Daktent verovert Nederland

Kamperen op het dak van de auto – jarenlang was het voorbehouden aan avonturiers die op die manier de stilste plekjes van Europa ontdekten. Afgelopen zomer was dé doorbraak van de daktent – de verkoop verdubbelde verdubbelde zelfs. ‘Het ziet er stoer uit en je komt op de mooiste plekken’.

Daktenten worden met een imperiaal op het dak van de auto bevestigd. Ze zijn afkomstig uit de 4×4-wereld, maar steeds vaker zijn ze ook te zien op normale personenauto’s en SUV’s.

PAST OP ELKE PERSONENAUTO

De daktent – met daarin standaard een matras – past op vrijwel iedere personenauto en je zet ‘m binnen een paar minuten op. “Voordeel is de ultieme flexibiliteit: je hebt maar een klein plekje nodig om te kunnen overnachten en met een personenauto kom je op de leukste plekken”, aldus Ivar van der Leij, importeur van de daktentmerken Campwerk en iKamper. “Een aantal jaren geleden was de daktent nog een nichemarkt, maar de laatste jaren heeft hij een serieuze plek veroverd in het kampeerwereldje. Dit jaar zien we zelfs een omzetgroei van meer dan 100 procent ten opzichte van 2019. Dat zorgt ervoor dat producenten, ondanks een vergroting van de capaciteit, nog maar nauwelijks aan de vraag kunnen voldoen”, aldus Van der Leij.

VERKOOP DAKTENTEN VERDUBBELD

Kamperen zit sowieso fors in de lift, zo blijkt uit cijfers van branchevereniging de Kampeer & Caravan Industrie (KCI). De verkoop van nieuwe caravans groeide in de maand juli met 48 procent ten opzichte van juli 2019 en de kampeerauto’s tikten zelfs een stijging van 86 procent aan, terwijl juni ook al een bizarre plus liet zien van 84 procent ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar. De verkoop van daktenten spant dit seizoen echter de kroon, met maar liefst een verdubbeling ten opzichte van 2019.

STOER OUTDOORGEVOEL

De reden van de populariteit is volgens Van der Leij de vraag naar meer mobiliteit, flexibiliteit en het buiten willen zijn. “Dat outdoorgevoel spreekt steeds meer mensen aan en dat gevoel wordt versterkt door het coronapandemie. Met een daktent kun je á la minute een roadtrip maken in plaats van dat in een overvol vliegtuig moet stappen naar een all-inclusive hotel. En als een vakantiegebied verandert van code geel naar oranje, dan kun je met de auto zo weer weg”, aldus de daktentspecialist. “Met een daktent heb je je eigen bed bij je en je tovert je personenauto in een handomdraai om tot een mini-camper. Het slaapt niet alleen heel comfortabel, maar het ziet er ook nog stoer uit. We zien dit seizoen vooral dat een daktent een mooi alternatief voor de afgezegde vliegvakantie of cruise. En de sterrenhemel is op geen enkele andere manier zo dichtbij”, besluit Ivar van der Leij.