Duitse ANWB wil betere voorzieningen voor kampeerders langs snelwegen

We kennen het allemaal wel, en al helemaal tijdens het hoogseizoen: eindeloos rondjes rijden over een drukke verzorgingsplaats langs de snelweg om dan uiteindelijk toch maar tussen de vrachtwagens te parkeren met je camper of met de caravan of vouwwagen achter de auto. De Duitse zusterorganisatie van de ANWB heeft nu onderzoek gedaan naar de voorzieningen voor kampeerders langs de Autobahn. Tipje van de sluier: die zijn er niet.

(foto: ADAC) Er werden maar liefst 80 ‘Raststätten’ langs de meetlat gelegd door de ADAC -oftewel de Duitse ANWB- en dat is 20 procent van de in totaal 400 verzorgingsplaatsen waar ook commerciële voorzieningen zijn, zoals een tankstation en restaurant. Hoewel het aantal geregistreerde kampeermiddelen in Duitsland de afgelopen 12 jaar is verdubbeld naar 1,8 miljoen, wordt er nog maar weinig rekening gehouden met kampeerders die even de benen willen strekken. Slechts zelden blijken er speciale parkeerplaatsen voor campers of caravan-combinaties beschikbaar: slechts een kwart van de onderzochte rustplaatsen heeft die, 55 van de 80 helemaal niet en op 5 plekken ben je aangewezen op de ruimte die ook voor vrachtwagens is bedoeld.

Beter af in Zwitserland

De ADAC constateert ook dat het vaak een doolhof is voor kampeerders, wegens zeer onduidelijke bewegwijzering naar de voorgeschreven plekken. Slechts bij 1 op de 5 rustplaatsen word je van begin tot eind met borden netjes naar de juiste plaats geleid en bij 70 procent zoek je het zelf maar uit. Verder blijken op geen enkele Raststätte voorzieningen aanwezig om afvalwater te lozen, vers water te tanken of om een cassettetoilet te legen. Laat staan dat er stroomaansluitingen zijn. De woordvoerder van de ADAC roept de exploitanten dan ook op om meer en betere faciliteiten te overwegen: “Het aantal kampeerders neemt alleen maar toe en dan is het wenselijk als ook het aantal parkeerplaatsen voor campers en combinaties meegroeit. In andere landen, vooral in Zwitserland, is het aanbod veel beter.”

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!