Gratis overnachten bij 6.100 boerderijen en wijngaarden in heel Europa

Een regelrechte roadtrip met de camper door Europa kun je voor jezelf nu wel heel aantrekkelijk (én voordelig) maken. Van Noorwegen tot Spanje ben je welkom bij meer dan 6.100 boerderijen en wijngaarden voor een gratis overnachting.

Het begon allemaal in Frankrijk begin jaren ’90 toen de redacteur van een tijdschrift over wijn opmerkte dat steeds meer vakantiegangers met campers de wijnregio’s gingen ontdekken. Hij besefte dat het voor hen niet gemakkelijk was om in deze landelijke gebieden een veilige plek te vinden om te overnachten. Zijn idee was om een ​​netwerk van wijnboeren op te zetten die gratis privéparkeerplaatsen op hun landgoed zouden aanbieden en die het hele jaar door camperaars welkom zouden heten voor een overnachting of een verblijf van 24 uur. En zo geschiedde: ‘France Passion’ was geboren en tientallen wijngaarden sloten zich daarbij al direct bij aan. In de jaren daarna voegden zich ook de producenten van kaas, honing en fruit daarbij.

Jaarabonnement voor €33

Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en publiceert France Passion elk jaar zijn gids, waar in 2025 zo’n 2.200 Franse adressen voor camperaars staan. Daaronder 1.000 boerderijen en 800 wijngaarden. Het principe is simpel: voor €33 sluit je een jaarabonnement af en daarvoor krijg je de gids, een mobiele app, je eigen lidmaatschapskaart en een sticker voor op de voorruit van je camper. Zo kan de (wijn)boer je al van ver aan zien komen. Ter plekke is het ook vaak mogelijk om deel te nemen aan activiteiten, zodat je jezelf echt helemaal kunt onderdompelen in het Franse boerenleven. Het jaarabonnement geeft recht op een kosteloos verblijf van maximaal 24 uur met je camper bij de boerderij of wijngaard. En dat concept blijkt zó aantrekkelijk dat het in 9 andere Europese landen is gekopieerd, waardoor het netwerk nu meer dan 6.100 locaties omvat. Hieronder lees je waar je nog meer allemaal terecht kunt.

Zelfvoorzienende campers

De spelregels die France Passion heeft opgesteld zijn eigenlijk heel simpel en het zijn dan eigenlijk ook veel meer fatsoensnormen. Wel is het zo dat het aanbod dus alleen geldt voor campers en die moeten ook zelfvoorzienend zijn. Dus je eigen watervoorziening, kookfaciliteiten en sanitair, want de boer is niet verplicht om dat aan te bieden. In sommige andere Europese landen ben je wél met caravan, vouwwagen of (dak)tent welkom, kijk daarvoor onderaan dit artikel. En verder natuurlijk: geen afval achterlaten, geen lawaai maken en vriendelijk en respectvol zijn tegen je gastheer of -vrouw. Op basis van de succesvolle Franse aanpak is France Passion inmiddels in 9 andere Europese landen gekopieerd en alle initiatiefnemers hebben zich verenigd in ‘FEFI’: Fédération Européenne de la Formule Invitations.

Wijngaarden in Scandinavië

Er bestaat (nog) geen Europese lidmaatschapskaart, dus je hebt voor elk land een apart abonnement nodig om van de gratis overnachtingen gebruik te kunnen maken. Bij FEFI zijn 7 landelijke of regionale verenigingen van (wijn)boeren en ambachtslieden aangesloten die samen dus in 10 landen in Europa deze unieke overnachtingsplekken aanbieden. Als je wil gaan kamperen in Noorwegen en Zweden kun je via de organisatie Nortrip terecht op zo’n 300 adressen. Bij de gastheren van Nortrip kun je heerlijke lokale gerechten kopen, zelf aan de slag gaan met landbouw of vissen vanaf een vlot in de lokale visvijver. Naast boerderijen zijn ook kaasmakers, molenaars, bakkers, zuivelfabrieken en microbrouwerijen aangesloten. Vakantiegangers richting Denemarken zijn daar ook welkom bij 300 boerderijen en wijngaarden, maar ook musea en distilleerderijen. En de Denen zien je ook graag komen met een caravan of daktent!

Tussen de olijfbomen

Voor de liefhebbers van kamperen in Duitsland en in de Alpenlanden is er de organisatie Landvergnügen. Deze omvat ook Oostenrijk en Zwitserland en telt zodoende meer dan 2.100 gastheren, waarvoor één lidmaatschap voldoende is. In totaal zijn er alleen al in Duitsland maar liefst 3.500 plekken beschikbaar voor kampeerders met een camper of een caravan. Via de Italiaanse organisatie Agri Camper heb je toegang tot 450 wijngaarden, boerderijen, zuivelfabrieken, maneges en brouwerijen in Bella Italia. Ook bij de Italianen zijn naast campers ook caravans toegestaan. Kampeerders met een voorkeur voor Spanje kunnen hun hart ophalen bij de ruim 200 leden van España Discovery Travel. Met je camper ben je welkom wijngaarden, olijfboomgaarden, boerderijen én restaurants.

Gratis slapen bij de pub

Trek je erop uit naar de andere kant van de Noordzee, dan kom je ook in Groot-Brittannië en Ierland aan je trekken via het FEFI-netwerk. Geniet van een biertje en een maaltijd in een Britse pub met biertuin en houtvuur, rieten dak en stenen vloer, sla verse producten in bij boerderijwinkels of proef bekroonde wijnen bij een Britse wijngaard! De organisatie BritStops bestaat sinds 2011 en heeft 1.100 leden die overnachtingen aanbieden voor camperaars. Van het zuiden van Engeland tot het noorden van Schotland en ook in heel Ierland. Maak je de oversteek, vergeet dan niet je Electronic Travel Autorisation (ETA) aan te vragen, want die is sinds april 2025 verplicht!