Hond mee in de camper: los of vast?

De welbekende app Campercontact vroeg zijn gebruikers of ze ook hun huisdier meenemen op reis en 39 procent geeft aan dat regelmatig te doen. Het gaat dan uiteraard voornamelijk om honden. In Nederland is het niet verplicht om de viervoeter in de (kampeer)auto vast te zetten -of in een bench-, maar in veel andere landen wél.

Niets gezelliger dan je trouwe harige vriend mee op vakantie. Tijdens de reis lijkt het vaak de normaalste zaak van de wereld om de hond lekker vrij te laten bewegen in de camper. Meer dan de helft (55%) van de Campercontact-gebruikers zegt dan ook dat ze hun viervoeter gewoon los in de kampeerauto vervoeren. 49% laat de hond overigens ook wel eens alleen in de camper achter als ze er zelf op uit gaan tijdens hun verblijf. Met een raampje open, dat uiteraard wel. Maar om terug te komen op de reis: hoe kun je de hond het beste vervoeren?

Bench, gordel of zitje?

In ons land is het niet verplicht om de hond in een gordel of bench te vervoeren, maar je bent uiteraard wel aansprakelijk als het verkeer door toedoen van jouw huisdier in gevaar komt. In veel andere landen is het per definitie wél verboden om huisdieren los in de (kampeer)auto mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld bij de dierenwinkel een speciale gordel kopen en dat is dan een tuigje met een riem die je gewoon in gesp van de autogordel kunt bevestigen. Die gordels en tuigjes zijn vaak te verstellen, zodat je vriend nog voldoende bewegingsruimte heeft. Heb je een kleine hond, dan zijn er ook speciale zitjes die je op dezelfde manier op een autostoel vastmaakt als een kinderstoeltje. Het handigste en meest veilig is wellicht om een bench te gebruiken, bijvoorbeeld onder de dinette in de camper. Maar dan moet je hond daar natuurlijk wel aan wennen of er thuis al aan gewend zijn. En op het gros van de campings waar honden welkom zijn, geldt natuurlijk altijd dat de viervoeter te allen tijde aangelijnd moet zijn. Je kunt ook een mobiele ren plaatsen.

We wensen je in elk geval een fijne en veilige reis samen met je hond!

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!