INTERNET OP VAKANTIE
Online op drie manieren
Internet op de camping: veel kampeerders kunnen niet zonder en met kinderen op vakantie is internet sowieso een eerste levensbehoefte. Appen met vrienden, filmpjes kijken op TikTok of YouTube en Facebook. Maar zelf willen we ook wel ‘ns een muziekje luisteren, internetbankieren of even het weerbericht checken: je kunt haast niet meer zonder. Internet onderweg? Zo doe je dat!
Internetten kan op drie manieren: via de (camping)wifi, via de telefoonverbinding (3G, 4G of 5G) en via de satelliet. Soms kan het met alleen je smartphone, maar er zijn ook handige hulpmiddelen waarmee het beter, stabieler en sneller kan. Laten we beginnen met de campingwifi.
Internet op de camping: voor veel mensen een eerste levensbehoefte.
CAMPINGWIFI
Soms moet je er nog voor betalen, maar steeds vaker is het gratis. Een nadeel is dat het signaal lang niet altijd stabiel is en vaak heb je nét op jouw staanplaats geen bereik. Dan kun je een wifiversterker met externe antenne aanschaffen en dat scheelt zeker een of twee ‘streepjes’ bereik. Een ander voordeel van een wifi-versterker is dat je met meerdere apparaten op de campingwifi kunt en dus niet per apparaat een code hoeft te kopen bij de campingreceptie – al verschilt dat per camping. Verwacht echter geen wonderen: een wifiversterker maakt de campingwifi niet sneller. Met tientallen of soms zelfs honderden campinggasten op dat ene wifisignaaltje is de snelheid vaak teleurstellend en daar helpt een wifiversterker niets aan. Ook kun je vraagtekens stellen bij de betrouwbaarheid: de campingwifi is vaak beschermd met een wachtwoord, maar soms ook niet. Dan is zo’n openbaar netwerk ook niet zonder risico’s – je moet je echt afvragen of je je bankzaken bijvoorbeeld via de campingwifi wilt regelen. Dat kun je wel weer omzeilen met een VPN-account, maar daar heb je weer technische kennis en een abonnementje bij een VPN-dienst voor nodig. Verstandiger is dan om een eigen wifi-netwerk te maken: met je eigen telefoon of met een zogenaamde mifi: een mobiele wifirouter.
SMARTPHONE
Met de telefoon kun je natuurlijk ook internetten en als je je telefoon instelt als hotspot creëert je GSM een wifipunt, waar je met meerdere apparaten op kunt. Je telefoonabonnement heeft vaak een aparte data-component waardoor je maandelijks bijvoorbeeld 5-10 GB voor data kunt gebruiken. We horen overigens vaak triomfantelijke geluiden over ‘onbeperkt internet’ in de hedendaagse telefoonabonnementen. Helaas is dat een fabeltje: de kleine lettertjes in het hoofdstuk ‘Fair Use Policy’ beperken dat ‘onbeperkt’ in het buitenland tot 20-25 gigabyte per maand. Daarna schakelt je provider de snelheid fors terug en moet je bijbetalen om je oorspronkelijk snelheid weer terug te krijgen. In veel gevallen heeft je telefoon een beter signaal dan met de campingwifi. Je gebruikt dan het 3G, 4G of zelfs 5G netwerk. De meeste data gebruik je wanneer je filmpjes gaat kijken: TikTok en YouTube zijn dataslokkerds en tv-kijken ‘kost’ ongeveer 3 GB per uur. Een Netflix-film (gemiddeld 90 minuten) op HD-resolutie snoept bijna 5GB van je data-tegoed af. De telefoon is een prima oplossing als je een paar keer per dag internet wilt gebruiken. Zit je vaker op internet, dan kun je een zogenaamde ‘mifi’ overwegen: een mobile wifirouter. Daarover vertellen we je verderop in dit artikel meer.
MIFI-ROUTER
Ben je vaak online, of met meerdere gebruikers: dan kun je een mifi overwegen. Dat is een mobiele wifi-router, vergelijkbaar met je internetrouter thuis. Je hebt dan een aparte data-simcard nodig. Dat kan een duo-simcard zijn die je bij je telefoonprovider aanvraagt, maar veelgebruikers kiezen vaker voor een apart data-abonnement van bijvoorbeeld 20GB. Je ontvangt dan een speciale ‘data-only’ simcard die je in de mifi steekt. Het grote voordeel van een mifi is dat je ‘m overal kunt gebruiken: niet alleen op de camping maar bijvoorbeeld ook onderweg in de auto. Zo’n mifi creëert een eigen wifi-netwerk waar je met meerdere tablets en telefoons – meestal 8 of 10 apparaten – op kunt. Nog een voordeel is dat jouw eigen telefoon niet loeiheet wordt en binnen een paar uur leeg is, zoals dus wel gebeurt als je ‘m als hotspot gebruikt. In het land van bestemming kun je overigens ook proberen een lokale prepaid datasimcard te kopen. Dat vereist wel wat uitzoekerij en soms lukt dat. Sta je op het punt zo’n mifi aan te schaffen, check dan of hij bijvoorbeeld ook het razendsnelle 5G-netwerk aan kan. Goedkopere mifirouters hebben een beperkte downloadsnelheid (150 Mbits per seconde) terwijl bijvoorbeeld het beste apparaat op de markt, de Netgear Nighthawk M5, maar liefst 4.000 Mbits per seconde aankan op het 5G netwerk. Deze mifi-router laat ook precies zien hoeveel data je al hebt verbruikt, wat de resterende batterijduur is en wat de huidige download- en uploadsnelheid is. Bovendien beschikt de M5 over ‘wifi-6’ de nieuwe versie van wifi. Daarmee halen de aan de M5 gekoppelde apparaten fors hogere snelheden. Met die M5 kun je zelfs 32 toestellen koppelen, al is het de vraag of dat nou zou nodig is. Met 779 euro (CoolBlue) is de M5 is wel een prijzig apparaat – vergelijk het met een Porsche versus een Toyota. Er is overigens al een Netgear Nighthawk vanaf 349 euro, de M1.
SATELLIET
Internet via de satelliet is ook een optie. Voor campers zijn daarvoor speciale satellietschotels verkrijgbaar die dus niet alleen geschikt zijn voor televisie maar ook voor internet, met dure abonnementen. Een nieuwe ontwikkeling is ‘Starlink’ van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, die we kennen van de Tesla-auto’s. Starlink bestaat uit een zelfrichtende satellietschotel die je naast de camper, tent, caravan of vouwwagen zet. Het apparaat is binnen een paar minuten gebruiksklaar en haalt hoge snelheden. Nadeel is wel de prijs: de ‘hardware’ (schotel plus ontvanger) kost zo’n 700 euro en het abonnement 124 euro per maand. Maar daarmee kun je dan wel echt onbeperkt internetten, permanent online zijn en filmmarathons tv-kijken, als je dat zou willen. Gelukkig kun je het zogenaamde ‘RV’-abonnement wel per maand aan- en uitzetten, zodat je alleen betaalt in de maanden dat je het gebruikt. Daarmee is het vooral een toestel dat geschikt is voor mensen die maanden achtereen onderweg zijn en digital nomads: mensen die vanuit de camper werken. Interessant feitje: Elon Musk ondersteunt de Oekraïense strijdkrachten met honderden van deze Starlink-toestellen.