“Als solo-kampeerder creëer ik mijn eigen kampeeravontuur.”
Kampeerder in beeld: interview Judith
Ontmoet Judith, een avontuurlijke solo-kampeerder uit Utrecht. Op haar blog deelt ze de passie voor het ontdekken van nieuwe bestemmingen en culturen en geeft ze advies, inspiratie en praktische tips voor mensen die het solo-reizen ook een kans willen geven. Ontdek haar favoriete kampeerseizoen, vakantieland en waarom ze juist de afwisseling tussen familiecampings en kleine campings zo leuk vindt. Laat je inspireren voor jouw solo kampeeravonturen!
1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?
Mijn naam is Judith, 44 jaar en ik ga solo op kampeeravonturen. Als alleenstaande veertiger uit Utrecht heb ik ontdekt dat niets zo prikkelend is als het ontdekken van nieuwe bestemmingen en culturen. Reizen vormt werkelijk mijn grote passie. Als er niemand is om dat mee te delen, dan ga ik ook niet wachten tot een ander kan, dan ga ik gewoon zelf.
2. Hoe lang kampeer je al?
Vroeger gingen we van huis uit ook al kamperen. Met zijn vijven (ouders, zus, zusje en ik) in een kleine caravan op kampeervakantie naar Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Op een gegeven moment sliepen mijn zus en ik wel apart in een tentje erbij.
We gingen eigenlijk zelden naar dezelfde camping. Dat heb ik van mijn ouders ook wel een beetje meegekregen. Ik ben zelf, toen ik ouder was, ook niet vaak voor een tweede keer naar dezelfde camping gegaan.
Er is een tijd geweest dat ik wat minder ging kamperen. Toen heb ik ook backpackreizen gemaakt. Maar ik denk dat ik nu al wel weer tien jaar kampeer, als best lang dus eigenlijk.
3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?
Ik heb een kampeerauto gehad, maar die heb ik dit jaar weer verkocht. De kampeerauto was een bijzonder project van mijn vader en mij. Die hebben we samen een aantal jaren geleden opgeknapt. Hij heeft tot mijn spijt net niet kunnen meemaken dat ik er ook echt mee gekampeerd heb. Dus het was wat dat betreft zeker wel iets bijzonders. Het was leuk om te ervaren en ik kon er goed in slapen, maar helaas heb ik hem vanwege praktische redenen moeten verkopen.
Nu ben ik toch weer terug naar de tent. En dat is ook leuk. Hoewel ik alleen ben, wil ik ook gewoon de ruimte te hebben en kunnen staan in mijn tent. Ik heb dan ook een vrij grote, 4 persoons- Kampa tent met een aparte slaapcabine, een goede voortent en een luifel. Deze tenten zijn snel op te zetten door middel van een Air-tube constructie. Dat is natuurlijk wel belangrijk, want ik moet hem zelf op kunnen zetten en dat moet niet te lang duren. Met deze tent heb ik geen hulp nodig. Voor korte overnachtingen onderweg heb ik een klein tentje bij me.
4. Waarom ga je graag kamperen?
Toch een stukje vrijheid, in de natuur, lekker buiten zijn. Ik ben niet echt sportief, maar wel actief. Ik ben altijd op pad. Met kamperen ben je toch dichter bij de natuur. En je hebt gewoon je eigen spulletjes mee en dat vind ik toch ook wel fijn. Je eigen bed. Voordat ik een kampeerauto had nam ik een stretcher mee in de tent. Echt luxe! Nu heb ik een fijn, dik matje (7 tot 10 centimeter dik) en die ligt ook echt heel goed! Je eigen slaapzak, eigen stoelen, eentje die lekker naar achteren kan. Een klein stoeltje voor visite of voor m’n voeten. Een grote tafel, een kooksetje. Het zijn gewoon dezelfde luxe spulletjes die stelletjes of gezinnen ook mee nemen op kampeervakantie. Ook al reis ik solo, ik ben geen kampeerder die back to basic gaat met enkel een klein tentje. Misschien zelfs juist niet, want ik heb er als soloreiziger de ruimte voor in de auto!
5. Hoeveel weken per jaar ga je kamperen?
Aankomend jaar ligt dat iets anders, want ik ga na tien jaar weer eens een keer backpacken: ik ga in mei 3 weken op avontuur naar Vietnam. Normaliter ga ik 3 weken kamperen in de zomer, dan nog een weekje en een weekend. Volgend seizoen wil ik vaker een weekendje weg gaan. Ik ben op vrijdag vrij, dus in de zomer wil ik een aantal weekenden weg gaan. Ik heb het in mijn hoofd al bedacht: niet te ver weg, maar naar de Veluwe, Noord-Holland, België en Duitsland.
6. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?
Al sinds mijn jeugd ben ik gepassioneerd door Frankrijk, zonder exact te kunnen verklaren waarom. Op mijn kamer had ik vroeger een bistrosetje en een ingelijste poster van een Frans straatje. Op mijn 18e liep ik stage op een Franse 3-sterren camping en werkte daarna enkele jaren voor een touroperator gespecialiseerd in reizen naar Frankrijk. Het land biedt een diversiteit aan ervaringen, variërend van de ruige schoonheid van de Ardèche en Gorges du Verdon tot het flaneren in Cannes en St. Tropez, het verkennen van grotten in de Dordogne, bewonderen van kastelen in de Loire en het tijdloze genot van een bezoek aan Parijs.
Afgelopen jaar bezocht ik Zwitserland en dat is ook wel heel mooi. Net als Oostenrijk. Ik vind de bergen zo mooi en combineer graag de bergen, het wandelen en de zon.
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!
7. Wat is jouw favoriete kampeerseizoen en waarom?
Ondanks dat ik niet met schoolvakanties rekening hoef te houden is het hoogseizoen toch wel mijn favoriete seizoen. Het is lekker weer en het is gezellig op de camping. Het is wel drukker, maar er is ook wat reuring. Dat zoek ik ook wel op. Ik heb dan toch het idee dat je wat minder alleen bent. Je doet mee met wat de massa doet. In de zomer is het ook veel gezelliger in de stadjes en op de marktjes. Er heerst echt een andere sfeer dan in het voor- of naseizoen.
8. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?
Een betaalbare camping! En dan heb ik het over een camping van 30 euro per nacht. Ik heb niet echt een specifieke voorkeur voor wat campings betreft. Als ik ergens naar toe ga omdat ik iets wil zien, dan kijk ik gewoon wat past en wat in de buurt zit. Als ik ergens een langere tijd sta, zeker in de zomer, dan vind ik het wel fijn om een zwembad, rivier of meer tot mijn beschikking te hebben. En verder is het natuurlijk fijn als het sanitair netjes is en als mijn auto bij de kampeerplek mag staan. Ik geef trouwens wel bij de camping aan dat ik met een grote tent kom. Vaak denken ze dat een solo-reiziger met een klein werptentje aan komt zetten. Ik vind de afwisseling tussen grote campings, gezinscampings en kleine campings wel leuk. Op al die campings is weer een hele andere sfeer. Het is niet zo dat als je alleen bent je per se alleen maar tussen volwassenen of tussen de andere solo-reizigers wilt zitten.
9. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?
Als ik ergens heen wil gaan, dan denk ik eerst na over het land. Dit kan nog wel eens veranderen. Bijvoorbeeld als ik het weerbericht zie. Ik ben wel echt een buiten kampeerder, dus dan moet het wel mooi weer zijn. Ik zoek dan via Google welke plaats ik heen wil, welke bezienswaardigheden en welke campings in de buurt liggen en dan kom je weleens uit op een blog. Afgelopen jaar heb ik ook gebruik gemaakt van de Campinggids Rustiek Kamperen Duitsland, Zwitserland & Oostenrijk. Dit waren kleine, betaalbare, maar ook echt goede campings. En je hoort ook de verhalen van familie en vrienden.
10. Wanneer komt bij jou de tent ‘uit de stalling’?
Hij ligt gewoon boven! Ik heb in mijn auto een bak liggen met servies, bestek en dat soort dingen. Die lag eerst standaard in de kampeerauto. Als ik dan een dagje weg ging dan had ik alles bij me om een beetje dat kampeergevoel te krijgen. Er moeten nog wat extra dingen bij, zoals een luifeltje dat je aan je auto vast maakt, een tafeltje, een stoeltje. Als ik dan een dagje ga suppen en de auto aan de waterkant zet dan heb ik echt even het gevoel er op uit te zijn.
11. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?
Het mooiste vind ik het om nieuwe omgevingen te zien en uitdagende dingen tegen te komen. Ik heb dus niet specifiek één plek, of één vakantie. Het zijn meer de ervaringen. Vorig jaar ben ik in Zwitserland met de trein naar boven gereisd bij de Kleine Scheidegg en heb ik een prachtig stuk gewandeld. Ik heb op mijn eigen sup in Kroatië de zonsondergang gezien vanaf het water en rond gepeddeld door Gorges du Verdon in Frankrijk. Of het gevoel als je over een smal berg weggetje rijdt en dat je ervaart “het lukt me ook alleen.” Ik ga geen onnodige risico’s aan en heb op zich een goed richtingsgevoel. Veel wandelroutes staan goed aangegeven, dus ik heb altijd het idee dat het goed gaat komen. Ik denk er ook niet aan dat het verkeerd kan gaan.
12. Wie of wat inspireert je?
Verhalen van andere reizigers vind ik heel leuk om te lezen. Je hebt bijvoorbeeld het boek Mijn leven in de wildernis van Mirjam Lancewood. Of het boek Fulltime avonturier van Tamar Valkenier. Ik zou het zelf nooit doen, want het is het extreme van alleen op pad gaan, echt de wildernis in. Het is voor mij een beetje too much, iets te primitief, maar ik vind het wel heel stoer om te lezen. Of bijvoorbeeld het verhaal van Laura Dekker, het zeilmeisje, gewoon zo gaaf dat die gewoon op een jonge leeftijd een droom heeft en dat waar maakt. Dat vind ik altijd wel mooi.
13. Heb je wellicht enkele tips en tricks voor andere (solo) kampeerders?
Op mijn blog solojudith.com, geef ik advies, inspiratie en praktische tips voor mensen die solo willen reizen. Solo reizen en kamperen is echt heel leuk en heel goed te doen. Ga lekker op pad, ga uit eten of wat dan ook. Je bent niet raar, je hoeft je niet te schamen. Doe wat jij wil doen. Ga lekker kamperen, het is jouw vakantie. Daar hoef je echt geen bushcrafter of primitieve kampeerder voor te zijn. Je kunt in je eentje op dezelfde manier kamperen als gezinnen of stellen, er zijn genoeg mogelijkheden voor.
14. Wat is jouw ultieme kampeerdroom
Dat ik ergens boven op een berg wakker wordt met als uitzicht een opkomende of ondergaande zon. Dat je wakker wordt, je tent uit gaat en dan ook echt dat droomuitzicht hebt. Magisch! Of slapen onder de sterrenhemel… maar misschien wil ik dat niet helemaal alleen doen.
15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?
Besef dat als je alleen gaat kamperen je het ook helemaal zelf moet doen. Dus ook het hele stuk autorijden naar je eindbestemming. Het is belangrijk om op een aantal praktische zaken te letten, maar het is zeker mogelijk om als solo kampeerder ver te komen. Mijn tip is dan wel: doe de reis in etappes, let op je veiligheid en kijk goed naar wat je zelf aan kan. Ben je op zoek naar meer tips en hoe ik dat solo kamperen verder aanpak? Neem dan zeker een kijkje op mijn blog!
Geef je op!
We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!
Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.
Andere kampeerders in beeld
Geef je ook op!
Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Geef je dan nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’.