Kamperen in Albanië: de nieuwe hotspot?

Albanië? Dat is toch een arm land zonder infrastructuur, waar allemaal boeven wonen? NEE! Niets is minder waar. Albanië is volgens velen zelfs de  nieuwe hotspot van Europa, met prachtige natuur, uitgaansleven en culinaire verrassingen. En dat betekent dat je er ook prima kunt kamperen. Wat kun je er verwachten en hoe vind je een goede camping? Lees gauw verder en laat je inspireren.

Campinginspecteur Jack Damen van de welbekende campingspecialist ACSI verbleef met zijn vrouw Ann afgelopen jaar een maand in Albanië en deelt zijn ervaringen. Het land wordt steeds populairder, want in korte tijd steeg het jaarlijkse aantal toeristen van 2 miljoen naar 8 miljoen. Ook kampeerders vinden hun weg naar het Balkanland en sinds 2024 zijn een aantal Albanese campings terug te vinden in de bekende ACSI Campinggids. Albanië is vooral populair onder kampeerders die rondtrekken door Europa. Het merendeel reist met een camper, maar zeker in de zomermaanden zie je ook mensen met een caravan of tentkampeerders. Over het algemeen zijn het wel actieve vakantiegangers die graag op pad gaan en voor enkele nachten op een camping verblijven. Voor een overnachting op een camping betaal je tussen de € 17 en € 20 per nacht. In het hoogseizoen kan deze prijs iets hoger liggen. Voor honden op de camping betaal je doorgaans geen meerprijs.

Lees verder onder de foto.

Zwemmen in natuurwater

De kampeersector in Albanië is groeiend. Je ziet dat er steeds meer campings bij komen, maar het verschil tussen campings is soms wel heel groot. Er zijn goede campings, maar ook veel illegale, van mensen die een bord in hun achtertuin zetten en dat een camping noemen. Of dat je bij iemand op de oprit kampeert zonder enige vorm van voorzieningen. Gelukkig zijn er ook legale campings van goede kwaliteit die aan allerlei normen moeten voldoen en met goede voorzieningen. Op alle door ACSI geïnspecteerde campings in Albanië kun je ruime kampeerplekken met elektra en vaak ook een watertappunt verwachten. De campings hebben een mooie ligging, vaak direct aan een rivier, meer of de zee. De meeste campings hebben dan ook een strand en de mogelijkheid om te zwemmen in natuurwater. Zwembaden zie je er nog niet zo veel, maar vaak is wel een kleine speeltuin. Over het algemeen zijn de sanitaire voorzieningen goed. Verwacht geen extreme luxe, maar de campingeigenaren doen wel hun best om alles schoon te houden. Alleen de indeling van het gebouw is soms een beetje anders dan veel kampeerders gewend zijn. Het komt wel eens voor dat het toilet, de wasbak en de douche in één hokje zitten.

Veel verse vis

Wanneer je op vakantie bent, wil je natuurlijk ook de lokale keuken uitproberen. En aan lekker, vers eten geen gebrek in Albanië! Alle door ACSI-geïnspecteerde campings hebben een restaurant waar je voor relatief lage prijzen kunt eten. Voor een uitgebreid diner, inclusief drankjes, betaal je tussen de € 10 en € 15 per persoon. De Albanese keuken lijkt een beetje op de Griekse keuken. En omdat veel campings direct aan het water liggen, kun je hier veel verse vis eten. Verder eet men hier veel salades, maar zijn andere groentes niet zo populair. Ook gerechten als Mousakka of een pasta met zeevruchten zijn populair. In het meer van Ohrid zwemt een vis die nergens anders ter wereld rondzwemt: koran. Bij restaurants rond het meer kun je deze vis eten. Dat is zeker een aanrader als je daar bent.

Lees verder onder de foto.

Regels voor rijden met caravan

Zolang je in Albanië op de hoofdwegen blijft, kun je hier zorgeloos rondrijden. De meeste wegen zijn twee- of driebaans. Ook loopt er een nieuwe snelweg van oost naar west. Volgens veel reisgidsen is dit een tolweg, maar wij hebben geen tol betaald. Maar misschien dat dat inmiddels wel moet. Wanneer je de binnenlanden of de bergen in gaat, is het wel belangrijk om wat alerter te zijn. Zeker als je met een caravan of grote camper rijdt. Soms zijn de wegen heel smal en is het lastig om anderen te passeren. Zelfs wanneer je op Google Maps invult hoe groot je voertuig is, kan het gebeuren dat je op smalle wegen terecht komt. Wil je echt zeker van je zaak zijn? Dan is het aan te raden om voor vertrek even te analyseren welke route je gaat rijden. Voor het rijden met een camper of caravan in Albanië gelden een aantal regels. Een auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,50 meter breed en 16,50 meter lang zijn (een eenassige caravan zelf mag maximaal 6,50 meter lang zijn en een tweeassige caravan 8 meter lang). Een camper mag maximaal 8 meter lang zijn.  Eventuele fietsendragers achterop worden meegerekend in de lengte. Hou hier dus rekening mee als je gaat kamperen in Albanië.

Strand, nationale parken en historische steden

Als vakantieland is Albanië een aanrader, vooral ook vanwege de vele nationale parken, die doorgaans gratis toegankelijk zijn. Je vindt er veel wandelroutes en die zijn vaak goed aangegeven, of je kiest voor  een begeleide tocht met gids. De meeste campings bieden dit soort excursies aan. Verder heeft Albanië een aantal mooie kustplaatsen met stranden en een aantal historische plaatsen zoals Berat, Gjirokaster en Shkoder. Het meer van Shkoder en het meer van Ohrid zijn een bezoek waard. De kuststrook is nog volop in ontwikkeling en op dit moment wordt hier nog veel gebouwd. Steden zoals Ksamil, Sarande, Himare, Vlore zijn zeker aan te raden zijn als je van een strandvakantie houdt. Omdat Albanië een land is met nogal een bewogen geschiedenis, raden we wel aan om je een beetje in te lezen voordat je naar dit mooie Balkanland afreist. Als je vanuit Nederland naar Albanië rijdt kun je de landen Bosnië en Montenegro doorkruisen. Wil je ook kamperen in Bosnië? Bekijk dan hier alle door ACSI geïnspecteerde campings in Bosnië. Ook de campings in Montenegro zijn terug te vinden in de gidsen, websites en apps van ACSI.

Ben je enthousiast geworden over kamperen in Albanië? Bekijk dan op de website van ACSI een overzicht van de campings.

Het originele verslag van Jack Damen over zijn reis door Albanië lees je hier.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!