Met een Renault 4 naar Spanje: hoe in 1964 de campinginspecties ontstonden

Dit jaar zijn de inspecteurs van campingspecialist ACSI al voor de 60e (!) keer op pad om maar liefst 10.000 campings in heel Europa te inspecteren. En dat resulteert elk jaar weer in de alom bekende groene campinggids die inmiddels ook ver buiten Nederland en in diverse talen verkrijgbaar is. En natuurlijk is alle info ook op internet terug te vinden.

Al die campinginspecties zijn het werk van bijna 400 inspecteurs die deze zomer dus voor de 60e keer op pad zijn. Op de website van het magazine ACSI Freelife blikt directeur Ramon van Reine terug op hoe het ooit begon: “Mijn vader, moeder, zus en ikzelf reden in de zomer van 1964 in een blauwe Renault 4 naar een camping in Catalonië. Hier is het idee voor ACSI ontstaan. Deze naam is de afkorting voor Auto Camper Service Internationaal. Vader Ed van Reine was leraar en enthousiast kampeerder. In 1965 begon hij met het verzamelen van informatie over Europese campings. Geen klusje voor één persoon, dus hij verzamelde wat collega’s om mee te helpen. Zo ontstond het eerste inspectieteam. De eerste inspecteurs – toen nog selecteurs – waren bijna allemaal leraren, die dankzij de lange zomervakantie tijd hadden voor de inspecties. Het klein groepje vrienden en collega’ van Ed van Reine was eind jaren tachtig al uitgegroeid tot een inspectieteam van 200! Ondertussen was het team ook verrijkt met Vlaamse inspecteurs, die het Frans vaak wat beter machtig zijn dan de Nederlanders. Inmiddels telt het ACSI-inspectieteam 388 inspecteurs en het doel is om er dit jaar vierhonderd te hebben. Nog steeds werkt een flink deel van de inspecteurs in het onderwijs.

Meer dan een online review

“ACSI is de enige partij in Europa die jaarlijks alle campings bezoekt”, benadrukt Van Reine. “Dit is echt uniek en het zorgt voor een volledig beeld van de campings. De inspecteurs worden tijdens bijeenkomsten op het ACSI-kantoor en online getraind om met een brede en professionele blik naar de camping te kijken. Bovendien checken ze meer dan 250 voorzieningen. Hiermee heeft de informatie van ACSI nog altijd veel meerwaarde boven die van online reviews. De ACSI-inspecteur kijkt breder dan zijn of haar eigen ervaring, terwijl een online review vaak een persoonlijke beleving is. De waarde van de inspectie blijft dus groot, ook in de toekomst.” Wat kan ik beter doen? Hoe breng ik mijn camping het best onder de aandacht? Veel campinghouders vragen advies aan de ACSI-inspecteurs. Soms worden er zelfs bouwplannen besproken.

Betrouwbare partner

Van Reine: “De inspecteurs hebben een groot ‘wij-gevoel’ bij de campings die in hun inspectiegebied liggen. Ze zijn echt betrokken en willen de campings zo goed mogelijk naar voren brengen. Wij leren de inspecteur zich te verplaatsen in zowel de campingeigenaar als de kampeerder. Hierdoor geven zij waardevol advies. Bovendien bereikt ACSI met de gidsen en online zoveel kampeerders, dat we een betrouwbare partner zijn.” De inspecteurs zijn voor ACSI een bron van informatie en inspiratie over de Europese kampeerbranche. Van Reine: “Via hen horen we hoe het gaat met campings in heel Europa, van Spanje tot Finland en van Italië tot Ierland.” Van Reine staat inmiddels al 42 jaar bij ACSI aan het roer.

Wil je meer weten over de geschiedenis van ACSI, lees dan hier het originele interview met Ramon van Reine, opgetekend door Marieke Kramer.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!