Onderhoud van je camper: belangrijke tips!
Campers worden alsmaar populairder en door de grote vraag behouden ze ook na jaren veel van hun waarde. Echter, op één voorwaarde: dat je je camper ook regelmatig goed laten onderhouden. Met het nieuwe kampeerseizoen voor de deur geven we je een aantal belangrijke tips.
Wassen: je kunt natuurlijk zelf met een emmer sop in de weer en op een ladder gaan staan om ook het dak goed schoon te krijgen. Maar tegenwoordig vind je bij veel wasstraten ook een speciale afdeling voor busjes, en dus ook voor campers. Meestal wordt je camper dan binnen een halfuur eerst grondig met de hand en met speciale reinigingsmiddelen voorgewassen om dan vervolgens door een op maat gemaakte wasstraat te gaan. Het is aan te raden om telkens na een vakantie direct de camper te wassen, zodat bijvoorbeeld de geplette vliegjes en muggen op de voorkant snel verwijderd worden.
Poetsen en coaten: er valt bijna niet te ontkomen aan vieze verticale strepen op je camper als gevolg van neerslag en vuil dat via kitnaden naar beneden druipt. Of groene aanslag als jouw camper langere tijd onder een boom heeft gestaan. De meeste campers zijn ook nog eens wit, dus dan zie je dat vuil allemaal extra goed. Om te voorkomen dat die strepen en aanslag zich gaan invreten, is een jaarlijkse, grondige poetsbeurt (met de juiste middelen!) van groot belang. Je kunt ook overwegen om je camper bij een specialist van een coating te laten voorzien, zodat de buitenkant voor langere tijd beschermd is en je het vuil er ook heel makkelijk afspoelt. Vaak krijg je ook nog eens jarenlange garantie op zo’n coating.
APK: je camper is in feite ook gewoon een auto en dus ben je verplicht om de Algemene Periodieke Keuring (APK) te laten uitvoeren. De meeste campers rijden op diesel en daarmee moet je voor het eerst naar de keuring als deze 3 jaar oud is, en daarna elk jaar ongeacht het aantal kilometers dat je ermee rijdt. Heb je een camper op benzine, dan is de eerste APK na 4 jaar aan de orde, vervolgens om de 2 jaar en uiteindelijk ook jaarlijks. Je kunt de APK-afspraak doorgaans gewoon via jouw caravan- of camperbedrijf inplannen; soms kunnen zij die zelf uitvoeren, of ze werken samen met een autobedrijf die APK-keurmeesters in dienst heeft. Het is verstandig om tegelijkertijd dan ook meteen een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren voor het autotechnische gedeelte van je camper. Bedenk goed dat de APK een momentopname is, waarbij gecontroleerd wordt op wettelijke minimumeisen qua veiligheid en milieu. Het zegt maar weinig over de staat van onderhoud van jouw camper en staat dus niet gelijk aan onderhoud.
Download gratis onze Lenteklaar Checklist!
Haal je kampeermiddelen weer van stal en zorg dat je helemaal klaar bent voor het nieuwe kampeerseizoen! Met deze checklist zorg je ervoor dat je in alle rust je spullen weer bij elkaar zoekt zonder iets te vergeten. Kijk of jij helemaal klaar bent voor jouw avontuur!
Download de Lenteklaar Checklist hier!
Onderhoud: naast een onderhoudsbeurt voor het autogedeelte van je camper is een onderhoudsbeurt voor de zogenaamde camperopbouw ook geen overbodige luxe. Bedrijven die bij de BOVAG zijn aangesloten voeren zo’n beurt uit volgens uniforme richtlijnen en je ontvangt dan ook een keuringsrapport en een sticker met jaartal. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt controleert de monteur van het camperbedrijf op alle zaken die belangrijk zijn om veilig en comfortabel te kunnen recreëren. Denk daarbij aan de gasinstallatie, de watervoorziening, accu’s en elektra, maar ook een vochtmeting hoort erbij. Als al vroeg wordt opgespoord dat er vocht in de wanden van je camper zit, dan ben je er op tijd bij en wordt erger voorkomen. Het is raadzaam om minimaal eens in de 2 jaar een onderhoudsbeurt voor je camper in te plannen.
Planning: het is natuurlijk geen verrassing dat het voorjaar de allerdrukste periode is bij het camperbedrijf. Want dan haalt iedereen tegelijk z’n camper uit de stalling, begint het zonnetje te stralen en krijgt iedereen de kampeerkriebels. Dus als je pas in maart gaat bellen voor een afspraak, om met Pasen op pad te kunnen… dan heb je pech! Wat eigenlijk veel slimmer is: kom je terug van de zomervakantie en is dat je laatste reis van het jaar, laat dán direct het camperonderhoud uitvoeren of maak al meteen een afspraak voor na de winter.
Voor meer over kampeermiddel onderhoud, bekijk ook onze checklist!