Ook 'onzichtbare' tolwegen in Spanje, Kroatië én Nederland

Niet alleen in Frankrijk wordt het meer en meer opletten geblazen voor vakantiegangers vanwege nieuwe, ‘onzichtbare’ tolwegen, waar we al eerder over schreven. Je rijdt daar dan niet door een tolpoort met slagboom, maar je moet wél vooraf of achteraf (online) betalen. Spanje gaat nu ook aan de slag met dit zogenaamde ‘free flow’-systeem, Kroatië heeft plannen en vanaf 7 december ben je zelfs in Nederland aan de beurt!

In Spanje zijn er eigenlijk tegenstrijdige ontwikkelingen gaande. Enerzijds probeert de landelijke overheid -zodra de concessies met beheerder aflopen- het aantal tolwegen te verminderen, anderzijds willen de autoriteiten de tolwegen waar ze nog lang aan vast zullen zitten, omturnen tot elektronische, virtuele varianten. Het idee daarachter is niet alleen meer efficiëntie, maar ook minder luchtvervuiling, omdat het opstoppingen en dus stationair draaiende motoren zou moeten voorkomen bij tolpoorten. Op snelweg A636 in Spaans Baskenland wordt op een traject van 15,5 kilometer al gebruik gemaakt van ‘free flow’, waarbij de bestuurder zijn voertuig online moet registreren of gebruik moet maken van een tolkastje dat automatisch wordt gedetecteerd. De verschuldigde bedragen worden dan achteraf van de bankrekening afgeschreven. Naar verwachting gaan de Spanjaarden in de nabije toekomst dus op meer snelwegen dit systeem invoeren, hetgeen betekent dat jij als Nederlandse vakantieganger goed voorbereid moet zijn om te voorkomen dat je achteraf een boete op de mat krijgt.

Ook in het populaire vakantieland Kroatië zijn er concrete plannen voor onzichtbare tolwegen, terwijl we er in Nederland op 7 december al kennis mee gaan maken. Lees hieronder verder.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Kroatië en Nederland

De Kroatische overheid legt ook plannen op tafel om de fysieke tolpoorten op hun snelwegen te slopen en eenzelfde ‘free flow’-systeem in te voeren, zoals in Spanje en Frankrijk. Vooralsnog is het nog lang niet zover, aangezien er nog een aanbesteding moet volgen. Maar volgens eigen zeggen komt maar liefst 85 procent van de toeristen in Kroatië over de weg het land in, dus vroeg of laat krijgen ook wij ermee te maken. In eigen land is het al veel sneller zover, want op 7 december 2024 gaat de spiksplinternieuwe snelweg A24 open, oftewel de ‘Blankenburgverbinding’, tussen de A15 bij Rozenburg en de A20 bij Vlaardingen. Hier is tol verschuldigd, maar er staan dus geen tolpoorten. Per keer kost het 1,51 euro om de A24 te mogen gebruiken, voor (kampeer)auto’s. Je hoeft niet extra te betalen voor een aanhangwagen, vouwwagen of caravan. Als het gewicht van je voertuig of combinatie hoger is dan 3.500 kg, dan betaal je 9,13 euro. Deze tarieven gelden sowieso tot en met eind 2025. Je kunt ervoor kiezen om automatisch of zelf online te betalen. Meer informatie daarover vind je op de website e-tol.nl.