Oostenrijk: hogere tol voor veel kampeerders

Eerder kon je al lezen over de toename in ‘onzichtbare’ tolwegen in Frankrijk en wat je moet doen om een fikse boete te voorkomen. In Oostenrijk zijn echter ook ontwikkelingen op het vlak van tol voor het gebruik van de snelwegen aldaar. Door een wijziging van de technische vereisten volstaat voor veel kampeerders niet langer het vignet achter de voorruit. Er moet een speciaal kastje worden aangeschaft en dan is automatisch een hoger toltarief van toepassing.

Sinds eind vorig jaar geldt er in Oostenrijk een nieuwe regel, waarin op het eerste oog niet zoveel aangepast is. Maar voor een groep kampeerders kan deze flinke gevolgen hebben. We kennen natuurlijk allemaal het vignet dat je sinds 1997 nodig hebt om over de Oostenrijke snelwegen te mogen rijden, oftewel de sticker met jaartal die achter de voorruit moet worden geplakt. Die kun je voor personenauto’s en voor campers en bedrijfswagens tot 3.500 kg bijvoorbeeld bij tankstations vlak voor en na de grens kopen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om vooraf via internet je kenteken door te geven en af te rekenen. Het vignet is verkrijgbaar met een geldigheid van 1 dag, 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar en kost in 2024 voor personenauto’s, campers en lichte bedrijfswagens tussen de €8,60 voor een dag en €96,40 voor een jaar. Rij je in een voertuig dat méér dan 3.500 kg weegt, dan heb je een draadloos tolkastje nodig en moet je per afgelegde kilometer betalen. Veel van de wat zwaardere campers gaan nu in die categorie vallen.

Technische versus toegestane massa

Let op: anders dan in Zwitserland heb je in Oostenrijk géén apart tweede vignet nodig voor een caravan. Tevens wordt het gewicht van een caravan of andere aanhangwagen dus ook niet opgeteld bij het gewicht van de trekauto. Het ‘normale’ vignet volstaat dan dus. Voor eigenaren van een camper is het echter opletten geblazen dit jaar, op basis van de geregistreerde gewichten. Gekoppeld aan je kenteken zijn er vier verschillende gewichten bekend bij de overheidsinstanties:

  • Massa rijklaar
  • Massa ledig voertuig
  • Technische maximum massa
  • Toegestane maximum massa

De Oostenrijkers hanteerden tot eind 2023 de toegestane maximum massa als grens voor vignet versus tolkastje. Nu is echter de technische maximum massa leidend en als die hoger is dan 3.500 kg, dan heb je dus de zogenaamde GO-Box nodig. Er zijn veel campers die een lagere toegestane dan technische massa hebben, en zodoende met het ene gewicht onder 3,5 ton blijven (en daarmee een personenautokenteken hebben), terwijl het technische maximum door de fabrikant erboven is vastgesteld. Sterker nog, als je meer bagage wil kunnen meenemen, zou je de Rijksdienst voor het Wegverkeer kunnen verzoeken om de toegestane massa administratief te laten verhogen tot de technische massa.

Overgangsperiode

Is de technische maximum massa van je camper dus hoger dan 3.500 kg, dan moet je meer gaan betalen als je door Oostenrijk wil rijden. Maar let op, want dit geldt vooralsnog alléén voor spiksplinternieuwe kampeerauto’s die pas vanaf 1 december 2023 voor het eerst zijn toegelaten. Voor campers van voor die datum geldt een overgangsperiode van ruim 5 jaar, waarin het gewone vignet nog volstaat. Vanaf 1 februari 2029 gelden de nieuwe regels ook voor de oudere kampeerauto’s met een technische maximum massa boven 3.500 kg.

Hoe werkt het?

Ben je veroordeeld tot het hogere tarief, dan heb je de GO-Box nodig. Dat is het tolkastje dat draadloos registreert waar je rijdt en hoeveel kilometers je aflegt op de Oostenrijke snelwegen. De GO-Box kun je kopen bij de locaties die herkenbaar zijn aan het ‘GO’-logo, doorgaans vind je die in de buurt van de grensovergangen langs de snelweg. Laat je kentekenbewijs zien en voor 5 euro krijg je de speciale GO-Box voor campers mee. Je kunt ervoor kiezen om er een tegoed op te zetten van minimaal 75 euro of om achteraf via creditcard te betalen, maar dat kan dan weer alleen met de minder gangbare Diners Club of American Express. Mastercard en Visa worden alleen geaccepteerd als deze in Oostenrijk zijn uitgegeven. Het kastje bevestig je achter de voorruit, je zet ‘m aan en dan wordt op bepaalde plekken automatisch je passage geregistreerd. Tegelijkertijd wordt dan ook tegoed afgeschreven (of gefactureerd).

Wil je meer weten? Ga da naar de website van de Oostenrijkse uitvoeringsinstantie ASFINAG.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!