Kamperen met de tent
Onderhoudstips
De quarantaine is een ideale periode om je kampeeruitrusting ‘ns goed na te lopen. Zodat je straks weer tiptop voorbereid op pad kunt. In deze blog: tips voor tent-onderhoud. En onze tips zijn natuurlijk ook handig voor luifels en voortenten!
Naar bed met het geluid van de cicaden, opstaan met het vrolijke gefluit van de vogels: op vakantie met de tent is voor veel mensen de oervorm van kamperen. Op camp-to-go.nl kun je meer lezen over de soorten tenten, maar als je er al eentje hebt: hoe zorg je dat-ie jaar na jaar meegaat? Dat behandelen we in deze blog.
Na jaren van kampeerplezier hebben (voor-)tenten onderhoud nodig. Ze kunnen hier en daar gaan lekken, misschien heb je hier en daar een paar vlekken of zijn er beschadigingen waar je wat aan moet doen. De beste periode is natuurlijk… het voorjaar. Dan zoek je een veldje waar je de tent kunt opzetten en je vakantievoorpret kan meteen beginnen.
Uitkloppen, borstelen, schoonmaken
Als je de tent hebt opgezet begin je met het uitkloppen van stof. Dat doe je van binnenuit, met een ouderwetse mattenklopper, maar pas op dat je daarmee niet de ramen of de ritsen beschadigt. Van buiten veeg je de (droge!) tent met een borstel schoon. Daarna kun je de ramen, het grondzeil en (bij een voortent) de slikranden – die kunststof flappen aan de onderzijde – met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want als dat op je tentdoek lekt, ben je de waterdichtheid op die plekken kwijt. Straks, als je de tent weer afbreekt, doe je dat ook met de haringen, grondpennen en de tentstokken. Heb je nog stalen tentstokken, dan kan er roest ontstaan op de plekken waar je de stokken in elkaar schuift. Dat verwijder je met een waterproof schuurpapiertje en daarna spuit je er een laagje blanke lak over. Of je behandelt het met een dun laagje autowax dat je daarna goed uitpoetst – je wilt tenslotte geen vlekken in je tentdoek. Kunststof of aluminium stokken hebben geen onderhoud nodig.
Vlekken en scheurtjes
Tijdens je uitkloprondje en het schoonmaken van slikranden heb je goed gekeken of je vlekken en beschadigingen ziet. Vlekken van hars en vogelpoep moeten goed droog zijn voor je het verwijdert. Als de hars nog zacht is, kun je proberen weg te lepelen. Opgedroogde hars is lastig te verwijderen. Doe je dat met een mesje, dan zul je het tentdoek snel beschadigen. Tip: hars zal uit zichzelf verder opdrogen en afbrokkelen. Opgedroogde vogelpoep verwijder je met een tentborstel. Gebruik nooit (!) zeep op een katoenen tent, want dat tast de waterdichtheid van het doek aan – daarom jaag je ook bellenblazende kinderen op de camping uit de buurt van je katoenen tent 😉 Kleine scheurtjes in het tentdoek repareer je met speciale plakstrookjes uit de kampeerwinkel. Beschadigingen in het grondzeil repareer je met zelfklevende repairsetjes uit de kampeerwinkel. Grotere scheuren en beschadigingen laat je repareren door de gespecialiseerde kampeerbedrijven. Als je tent nog goed is, loont het om ‘m zo’n opfrisbeurt te geven, want daarna kan-ie nog jaren mee.
Het ‘weer’ in je tent?
Een grote ergernis is schimmel in het tentdoek. We zeggen dan dat ‘het weer’ in de tent zit. Dat ontstaat als de tent nog vochtig is als je ‘m hebt opgeborgen. Laat je tent daarom altijd goed drogen voor hij weer naar zolder gaat. Schimmel in een kunststof tent kun je proberen te verwijderen je met een klein scheutje chloor in een volle emmer lauw water, voorzichtig borstelen en daarna goed na te spoelen met schoon water. Schimmel in een katoenen tent is helaas nauwelijks te verwijderen – voorkom dus te allen tijde dat de tent nog vochtig is als je ‘m opbergt.
Lekkages verhelpen
Tenslotte: lekkage in je tent… Dat kan ontstaan door ouderdom. In de kampeerwinkel kun je speciale middeltjes kopen waarmee je dat verhelpt, maar het is belangrijk om eerst te weten van welke doeksoort je tent is gemaakt. Katoen is een van de oudste doeksoorten voor tenten. Het is waterdicht door een coating en ademend, waardoor een prettig leefklimaat in de tent ontstaat. De naden zijn meestal gemaakt van ‘zwelgaren’ dat bij regen een beetje uitzet zodat de stikgaatjes van de naden ook dicht blijven – vandaar dat een nieuwe tent eerst even een regenbuitje nodig heeft voor hij ook op de naden waterdicht is. De naden van de duurdere kunststof tenten zijn meestal getaped om ze waterdicht te maken. Andere veelgebruikte doeksoorten in de (voor-)tentenbranche zijn nylon en polyester: lichtgewicht kunststoffen, maar niet ademend. Daarom is het belangrijk dat er voldoende ventilatie-openingen in zo’n tent zitten. Die kun je tegen elkaar open zetten, zodat er een voorzichtig briesje ontstaat – daarmee voorkom je condens en zorg je voor een prettiger binnenklimaat. Mooie compromissen zijn polyesterkatoen, polyvinylalcohol (PVA) en acryl (dat je bij sommige voortenten tegenkomt). Die doeksoorten zijn licht van gewicht én ademend.
Een lekkende tent krijg je weer waterdicht met het juiste impregneermiddel. Let wel op dat je het juiste middeltje koopt, want voor katoenen tenten heb je wat anders nodig dan voor kunststof tenten. En lees de gebruiksaanwijzing goed door voor je aan de slag gaat: bij sommige doeksoorten is bijvoorbeeld het advies om het impregneermiddel aan de binnenkant aan te brengen. Lekkende naden van een katoenen tent verhelp je met hetzelfde impregneermiddel, voor de naden van kunststof tenten is er speciale tape te koop.
Meer weten over de verschillende soorten tenten? Dat lees je hier.