Straks een vignet nodig richting Frankrijk?

De nieuwe regering van het Belgische gewest Wallonië heeft in het regeerakkoord opgenomen dat er een vignet zou moeten komen voor iedereen die van de Waalse snelwegen gebruik wil maken. Dat zou dus betekenen dat Nederlandse kampeerders die onderweg zijn naar Parijs, Zuid-Frankrijk of op welke manier dan ook Wallonië doorkruisen, moeten gaan betalen.

Er zal heus nog wel heel wat water door de Rijn (of beter: de Maas) moeten stromen, wil het nieuwe Waalse kabinet zijn zin krijgen. Feit is dat er in het regeerakkoord een paar regels zijn opgenomen over een snelwegvignet. Het is bovendien niet de eerste keer dat er in België over gesproken wordt. Zo’n 20 jaar geleden opperde de deelregering in Vlaanderen een soortgelijk plan en dat werd uiteindelijk ingetrokken na grote kritiek van voornamelijk Nederland. Op dit moment lijken de plannen in Wallonië nog prematuur, maar er wordt wel al gesproken met het Brusselse gewest om hierin eventueel samen op te trekken. De gewesten hebben een bepaalde autonomie op dit vlak en uiteindelijk zou er zelfs een situatie kunnen ontstaan waarin je alléén voor Wallonië een vignet moet hebben en voor de rest van België niet.

Dat klinkt allemaal heel onwaarschijnlijk, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt en de Waalse bestuurders lijken vooralsnog zeer vastberaden. Ze opperen bijvoorbeeld ook dat de inwoners van Wallonië dan via de belastingen gecompenseerd worden voor de aanschaf van het vignet. Eerder zagen we in Duitsland een soortgelijk plan sneuvelen, omdat de EU niet toestaat dat binnen de Unie bepaalde groepen inwoners worden bevoordeeld dan wel benadeeld.

Wordt ongetwijfeld vervolgd! In veel andere landen heb je sowieso wél een vignet nodig voor gebruik van de snelwegen, zoals in Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije en Tsjechië. Vraag die vignetten op tijd aan, of registreer je kenteken online. Hier lees je daar alles over.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!