Tips voor onderhoud aan je vouwwagen

De vouwwagen -of tenttrailer- is weer helemaal terug van weggeweest. Om jouw eigen vouwwagen in topconditie te houden en dus ook om ervoor te zorgen dat deze zijn waarde behoudt, geven we je hier een aantal belangrijke tips voor het onderhoud.

Na de vakantie: een tenttrailer is eigenlijk (het woord zegt het al) een aanhangwagen met een tent. En die tent is natuurlijk gemaakt om ook tegen de regen te kunnen, maar het is ook van groot belang dat het tentdoek altijd weer goed droog wordt. Een vochtige tent opvouwen en de vouwwagen vervolgens maandenlang zo ingeklapt laten staan…dat is natuurlijk geen goed idee en gaat onherroepelijk voor schimmel zorgen. Het is dus verstandig om na je vakantie thuis de vouwwagen weer even uit te klappen en alles goed te laten drogen voordat je naar de stalling gaat. En maak de tent natuurlijk ook meteen schoon; bij voorkeur gewoon met lauw water, of anders met de juiste middeltjes, want gewoon zeepsop kan vooral bij katoenen tenten in lekkages resulteren.

Download gratis onze Onderhoud na vakantie Checklist!

Helaas, de vakantie zit er weer op. Toch is dit het ideale moment om nog even na te gaan of jouw kampeermiddel nog in orde is. Door deze checklist door te lopen zorg je ervoor dat jouw kampeermiddel in topconditie blijft en nog jaren mee kan.

Download de Onderhoud na vakantie Checklist hier!

Banden: hoewel een vouwwagen relatief licht is en je ‘m waarschijnlijk maar een aantal weken per jaar gebruikt, kunnen de banden het toch flink voor de kiezen krijgen. Vaak juist ook als gevolg van stilstand. De banden kunnen uitdrogen of afvlakken en daarom is niet zozeer de slijtage van het profiel leidend, zoals bij auto’s, maar simpelweg de leeftijd van de band. Op de zijkant staat de zogenaamde DOT-code, waaruit je kunt afleiden wanneer de band geproduceerd is. Doorgaans wordt geadviseerd om de banden van een vouwwagen na een jaar of 6 uit voorzorg te vervangen.

Gasinstallatie: heb je een keukentje aan boord van je vouwwagen? Dan kook je waarschijnlijk op gas en die installatie heeft bijzondere aandacht nodig. Je wil immers niet er op de camping of onderweg iets ontploft en in brand vliegt. De drukregelaar en de slangen van de gasinstallatie moeten regelmatig uit voorzorg vervangen worden. Bij oude gasslangen kun je bijvoorbeeld haarscheurtjes zien en daar kan gas uit ontsnappen met alle gevolgen van dien. Laat het onderhoud aan de gasinstallatie van je tenttrailer altijd door een vakman uitvoeren.

Remmen en koppeling: als je vouwwagen tijdens het rijden onverhoopt losraakt van de auto, dan is het zaak dat deze zo snel mogelijk en veilig tot stilstand komt. Een specialist controleert als eerste de koppeling, die op je trekhaak gaat, en dan is de breekkabel aan de beurt. Die zorgt ervoor dat de reminrichting van de vouwwagen wordt geactiveerd, mocht de koppeling z’n werk niet hebben gedaan. En dan zijn er natuurlijk nog de remmen zelf die speciale aandacht vereisen. Of daar iets aan mankeert, kun je zelf niet zien, dus een vakkundig oog is vereist.

Onderhoudsbeurt: in de werkplaats van een vouwwagenbedrijf dat is aangesloten bij BOVAG kun je een uniforme onderhoudsbeurt uit laten voeren. De monteur checkt jouw vouwwagen dan op maar liefst 60 punten: van de banden tot de verlichting en van de remmen tot de gasinstallatie. Je krijgt een onderhoudsrapport mee en er wordt een sticker geplakt met daarop de maand en het jaartal van de beurt. Het is raadzaam om die beurt elke twee jaar te laten uitvoeren.

Planning: in het voorjaar is het logischerwijs heel druk in de werkplaatsen van de vouwwagenbedrijven. Je zult dus op tijd de afspraak moeten maken voor het onderhoud aan je vouwwagen. En eigenlijk is het slimste wat je kunt doen om al meteen na de zomer de onderhoudsbeurt te laten doen en die dus vóór je vakantie al in te plannen. Dan hoef je het volgende jaar vanuit de stalling alleen maar even zelf een paar kleine checks te doen en kun je meteen op pad!

Voor veel meer info over het onderhoud van jouw kampeermiddel na een vakantie, lees deze blog!