ANWB-onderzoek:
Vakantieplannen onder druk door corona en dure brandstof, kamperen de meest populaire vakantie

Het oprukkende coronavirus, de hoge inflatie en de hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat vakantiegangers deze zomer dichtbij huis blijven. Dat blijkt uit een ANWB-onderzoek. Vakanties met de tent of caravan blijven het populairst. Ook blijken vliegvakanties onder druk te staan: vakantiegangers reizen liever met de auto.


De ANWB deed in juni onderzoek onder 1.200 ANWB-leden. Daaruit blijkt dat het coronavirus ook dit jaar van invloed is op het gedrag van Nederlandse vakantiegangers. Zo’n 45 procent geeft aan dat het virus impact heeft op de vakantieplannen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de auto ook dit jaar het meest populaire vervoermiddel is voor de zomervakanties, ondanks de hoge brandstofprijzen. Wel geeft een groot deel van de respondenten aan dichter bij huis op vakantie te gaan: Nederland, Duitsland en Frankrijk worden daarbij genoemd als populaire bestemmingen.

SCHIPHOL UIT DE GRATIE

Reizigers die met de auto reizen, laten zich niet tegenhouden door de verwachte drukte op de populaire vakantieroutes: ruim twee derde rijdt naar de bestemming zoals gepland. Van de vakantiegangers die met het vliegtuig reizen (16 procent), kiest 44 procent voor een andere luchthaven dan Schiphol, vanwege de drukte op die luchthaven.

TENT EN CARAVAN POPULAIRST

Ondanks corona en de hoge (brandstof)prijzen heeft driekwart van de ANWB-leden plannen om deze zomer op vakantie te gaan. Toch concludeert de ANWB op basis van het onderzoek ook dat de hoge inflatie ook van invloed is op de vakantieplannen: Nederlanders gaan door de stijgende prijzen en de geldontwaarding minder vaak op zomervakantie, ze kiezen voor een ander type vakantie of zoeken een bestemming dichtbij. Kamperen met de tent of caravan blijft deze zomer het populairst. Campings in Nederland, Duitsland en Frankrijk staan hoog op de verlanglijst. Door de oorlog in Oekraïne mijden vakantiegangers directe buurlanden en andere bestemmingen in Oost-Europa, zo blijkt uit het onderzoek onder 1.200 ANWB-leden.