Eerste keer kamperen? Voorkom deze fouten!

Ben je van plan om dit kampeerseizoen voor de eerste keer te gaan kamperen? Dan ben je hier op het juiste adres, want hier bespreken we 9 veelvoorkomende fouten die beginnende kampeerders maken. Maak je geen zorgen, zelfs ervaren kampeerders komen soms nog voor verrassingen te staan en dat heeft ook zeker zijn charme. Maar toch proberen we in dit blog zoveel mogelijk fouten aan te kaarten, zodat jij voorbereid op pad gaat en deze fouten in ieder geval niet meer hoeft te maken!

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen brengt dat natuurlijk veel vragen met zich mee. Ga je met de tent of met een caravan of camper? Wat neem je mee en wat laat je thuis? Welke spullen zijn onmisbaar? Dit is slechts een kleine greep van alle vragen waar je mee kampt. We hebben 9 beginnersfouten en handige tips op een rij gezet, zodat jij ook de eerste keer kamperen, soepel kunt laten verlopen.

– Verkeerde of te weinig campingspullen: niets zo vervelend om pas op de camping erachter te komen dat je de verkeerde tentharingen of veel te weinig hebt meegenomen. Dat je stroomkabel te kort is of dat je niet het juiste gereedschap hebt ingepakt. Begin daarom op tijd met inventariseren, raadpleeg lijstjes (zoals we die hier op deze website ook hebben) en vraag ook simpelweg kamperende vrienden en familie om advies. Zij hebben ongetwijfeld dezelfde fouten ook al eens gemaakt, dus dan hoef jij die niet nog eens te maken! En wie weet kun je ook wat essentiële spullen lenen, voordat je ze zelf gaat aanschaffen.

– Alleen korte broeken en shirts meenemen: Ondanks dat je waarschijnlijk naar een warm land op vakantie gaat, wil dit niet zeggen dat het gedurende de hele vakantie ook warm gaat zijn. Zeker in de avond/nacht kan je je hier op verkijken. Als je kampeert ben je voornamelijk buiten, en wanneer het regent of afkoelt in de avond, is een lange broek of een dikke trui toch erg belangrijk. In het verlengde hiervan adviseren wij ook om een paar extra fleecedekens mee te nemen. Zeker als je naar een bergachtig gebied gaat waar het sowieso kouder is, ben je blij met deze extra warmte.

– Geen onderzoek doen naar de camping: er bestaan allerlei verschillende soorten campings, die ook weer gericht zijn op verschillend publiek. Houd er dus rekening mee dat je goed uitzoekt wat het beste bij jou past. Is het groot of klein? Gericht op families? Zijn honden toegestaan? Zoek dit allemaal uit ruim voor je vertrekt. Bekijk ook welke voorzieningen er allemaal aanwezig zijn op het terrein, zoals een zwembad of een animatieteam voor de kinderen. En weet je van tevoren al of je zelf wc-papier moet meenemen naar het sanitairgebouw? Of hoeveel ampère stroom je kunt krijgen?

– Te laat aankomen op de camping: Helaas kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden zijn, maar plan je reis zo dat je op tijd op je bestemming aankomt en je niet je tent in het donker hoeft op te zetten. Een tent opzetten is zeker de eerste keer nogal een karwei, je kan het daglicht dus goed gebruiken. Daarnaast zorgt op tijd aankomen ervoor dat je eventueel nog wat tijd hebt om boodschappen te doen, even de omgeving te verkennen en lekker te installeren op je plekje. Hou er ook rekening mee dat de receptie en de slagboom na een bepaald tijdstip wellicht gesloten zijn en je überhaupt niet het terrein opkomt.

– Kampeeruitrusting niet testen van tevoren: Probeer om van tevoren alvast een keer je tent op te zetten en de rest van je uitrusting te testen. Zo kom je op je bestemming niet voor verrassingen te staan, zoals een tent die gescheurd is, missende onderdelen of een tent die opeens een stuk kleiner blijkt dan verwacht. Daarnaast is de extra oefening handig, zodat je na je lange reis al eens hebt ervaren hoe je je tent in elkaar zet, dit voorkomt gedoe op de plek zelf.

– In het hoogseizoen gaan: Niet iedereen heeft de luxe om zelf te bepalen wanneer je op vakantie gaat, zo zit je met kinderen natuurlijk gebonden aan de schoolvakanties. Maar mocht je deze keuze wel hebben, dan kan het je toch wat geld schelen. Net als bij hotels, zijn kampeerplekken duurder in het hoogseizoen. Daarnaast kan het ook een hoop drukte schelen, dus als je rust hoog in het vaandel hebt tijdens je vakantie is dit iets om over na te denken.

– Niet het weerbericht checken: het is niet alleen belangrijk om te weten wat voor weer het wordt, zodat je kunt bepalen welke kleding je mee moet nemen. Als je flexibel bent qua bestemming(en) en sowieso al van plan was om rond te trekken, stelt het je ook in de gelegenheid om meteen al de juiste keuze te maken. Dat voorkomt een flinke kater daags nadat je bijvoorbeeld al je complete kampeeruitrusting hebt opgezet.

– Geen oordoppen en slaapmasker mee: Deze is van belang voor moeilijke slapers. Op een camping ben je natuurlijk niet alleen, sommige medekampeerders kunnen luidruchtig zijn of het entertainment gaat tot in de late uurtjes door. Of de vogels zijn ’s ochtends vroeg al vrolijk aan het fluiten, kinderen beginnen te spelen of de facilitaire dienst gaat al met de bladblazer aan de slag. Ook laten veel tenten toch nog aardig wat licht door in de ochtenden. Daarom kan het fijn zijn om oordoppen en een slaapmasker mee te nemen.

– Geen spelletjes meenemen: Het is erg leuk om op pad te gaan en de omgeving te verkennen, maar voor in de avonden en op dagen dat het minder goed weer is, is het ook leuk om lekker spelletjes te doen. Neem dus zeker wat spelletjes mee! Weet ook dat veel klassieke spellen ook een reisformaat hebben die makkelijker in de bagage passen. En die spelletjes zijn heel wat gezelliger dan iedereen apart op z’n tablet, telefoon of spelcomputer!

Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, bekijk ook onze checklist! Mocht je nog meer begeleiding willen in het proces? Check dan ook onze andere blog waarin we nog wat extra tips geven over je uitrusting en hoe je een goede kampeerplek kunt vinden als beginner.