Een voortent of een luifel?

Een voortent of luifel is een perfecte aanvulling op je vakantie-uitrusting. Je vergroot er de leefruimte mee, je kunt schuilen als het ‘ns een keer regent en je creëert er je eigen schaduwplekje meer tijdens zonovergoten vakantiedagen. Maar welke kies je?

Als je een voortent gaat kopen, is de belangrijkste vraag: waarvoor ga je ‘m gebruiken? ‘Om in te gaan zitten, duh’ – ik hoor ’t je denken. Maar het maakt nogal verschil of je je caravan een heel seizoen op een vaste plek zet, of dat je gaat rondtrekken. In het eerste geval zet je zo’n tent neer, om ‘m maanden later pas weer op te breken. Opzetgemak speelt dan niet zo’n heel grote rol, maar stevigheid des te meer: zo’n tent moet alle seizoenen blijven staan, dus ook als ’t flink gaat stormen of regenen. Kies dan voor een robuust stalen frame en een (seizoens-)tent van zwaar doek – je voortent gaat ’t echt voor z’n kiezen krijgen. Seizoenstenten zijn vaak ook iets dieper, zodat je meer vierkante meters tot je beschikking hebt. Alles bij elkaar leggen ze dus flink wat kilo’s in de schaal. Daardoor zijn ze ook minder geschikt om mee rond te trekken.

Opzetgemak
Voor de reizigers onder ons is het verstandiger om een lichtgewicht voortent te kiezen. En dan eentje die je gemakkelijk opzet en weer afbreekt. Vaak heb je bovendien de keus voor lichtgewicht – kunststof of carbon – tentstokken in plaats van staal. Dat scheelt kilo’s in je vakantiebagage. Goedkopere voortenten hebben frames met vleugelmoeren – de duurdere zijn voorzien van handigere klemsystemen die minder kracht kosten. Qua opzetgemak zou je zelfs kunnen kiezen voor een voortent met een opblaasbaar tentframe; steeds meer merken hebben die in de collectie. Verwacht daar geen wonderen van als het gaat stormen, want dan kunnen ze wel ‘ns inzakken onder druk van de wind – ook iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld naar winderig Texel wilt, of de Kroatische eilanden.

Doeksoorten
Qua doeksoorten valt er ook veel te kiezen. Varianten op katoen ademen beter dan kunststof zoals nylon en polyester, maar heeft ook als nadeel dat het langzaam droogt na een regenbui en dat je vogelpoep lastig verwijdert. In een polyester of nylon voortent wordt het snel bloedheet – let dus op ventilatieopeningen. Het is dus maar net wat je belangrijk vindt: ademend met een prettig binnenklimaat of ‘dicht’ materiaal dat makkelijk schoon te maken is. In de duurdere tenten wordt acryl toegepast: dat ademt – je hebt dus niet snel condens in je tent -, het is kleurecht én makkelijk schoon te houden. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Wintertenten en reisluifels
Voor de winter zijn er speciale deeltenten. Qua constructie vergelijkbaar met de normale voortent, maar een stuk kleiner: ze dekken maar een deel van de caravan af. Grootste verschil met de normale voortent is dat er meer dakliggers zijn gebruikt, zodat er een flinke laag sneeuw op kan blijven liggen zonder dat de tentstokken het begeven. Dan over luifels: de meeste voortenten hebben inritsbare zijwanden en twee losse voorwanden. Daardoor kun je de voortent dus ook als luifel gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een lichtgewicht reisluifel. Die zet je in paar minuutjes aan de caravan. Handig bij een tussenstop van een dag – dan hoef je niet die hele voortent tevoorschijn te toveren.
Zo’n luifel heb je al onder de 100 euro, weegt niets en neemt nauwelijks ruimte in beslag – slim voor ‘erbij’!

Klik hier voor en overzicht van de merken.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.