Weer een Europees land dat grenscontroles invoert

Elk Europees land lijkt z’n eigen maatregelen te nemen om immigratie te beteugelen en terrorisme te bestrijden. Na Duitsland en Denemarken heeft nu het volgende EU-lid aangekondigd om weer intensief aan de landsgrenzen te gaan controleren, vanaf 1 november aanstaande en dan tenminste tot april volgend jaar. Met de hinder door de Duitse grenscontroles blijkt het overigens allemaal wel mee te vallen, dus de vraag is of de consequenties van de nieuwe plannen überhaupt groot gaan zijn voor jou als vakantieganger.

In september voerde Duitsland weer Grenzkontrolle in, met soms lange files tot gevolg aan de Nederlandse kant van de grens op de snelwegen. Begin oktober was het de beurt aan de Denen die de paraatheid langs de landsgrenzen verhoogde. Nu pakken de Fransen ook de handschoen op en kondigen aan vanaf 1 november intensief aan de grens te gaan controleren. De maatregel gaat zeker tot eind april volgend jaar duren, hoewel -uiteraard- nog niet bekend is wanneer bij welke grensovergangen de controles zullen gelden. Binnen de Schengenzone geldt in principe vrij verkeer van goederen en personen, dus zijn dit soort controles eigenlijk iets uit het verleden. Toch kunnen de lidstaten er volgens de Europese Commissie nog wel een beroep op doen, maar dan enkel en alleen “als laatste redmiddel” en “beperkt in de tijd”. Frankrijk haalt illegale immigratie aan als argument om de controle over zijn grenzen weer in eigen handen te nemen. Die zou leiden tot “ernstige bedreigingen voor de openbare orde en de binnenlandse veiligheid”. 

Olympische Spelen

Sinds een halfjaar gold in Frankrijk al verhoogde paraatheid bij de grens, voornamelijk vanwege de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer. Dat strenge toezicht loopt eind oktober af en wordt vanaf 1 november dus verder aangescherpt. Bij de grensovergangen met Italië werd sowieso al intensiever gecontroleerd en dat wordt nu naar de grenzen met alle landen uitgebreid, zo maakte premier Michel Barnier op 18 oktober bekend. Zowel de Duitsers als de Fransen zeggen na een halfjaar de controles te gaan evalueren. Hoe heet de soep daadwerkelijk gegeten gaat worden en of je er als vakantieganger extreem veel last van gaat hebben, valt nog te bezien. Kamperen in Frankrijk zal ongetwijfeld populair blijven en met de overlast van Duitse grenscontroles blijkt het ook allemaal wel mee te vallen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!