Kamperen doen we in Nederland al sinds jaar en dag. De eerste campings ontstonden al ver voor de Tweede Wereldoorlog, maar welke camping is nu eigenlijk de oudste? Ligt die in de Kennemerduinen, op de Veluwe of toch in Noord-Limburg? Al deze campings hebben in elk geval een rijke historie, zoals je hieronder kunt lezen.
Welke camping is de oudste van Nederland?
In 2014 vierde camping Bakkum in het Noord-Hollandse Castricum het 100-jarig bestaan en zodoende zou het de oudste camping van ons land zijn. Bakkum ligt middenin de duinen, op minder dan 1 kilometer van het strand, en was vroeger een landgoed in eigendom van een Duitse prinses. Zij gaf in 1914 aan een aantal mensen toestemming om er te kamperen in tenten. Daarna krijgt de provincie het terrein in beheer en die geeft in 1920 aan 20 personen een kampeervergunning en 4 jaar later waren dat er al 500. Vanaf dat moment moet er ook betaald worden en wel de lieve som van 1 gulden voor een verblijf van 2 weken. Er golden destijds strenge regels op ‘Kamp Bakkum’; het kampeerreglement bestaat uit 15 geboden en een daarvan luidt: ‘Het is verboden zich in zwempak of op andere wijze onvoldoende gekleed op het Landgoed op te houden’. In de jaren daarna bouwde de provincie ook sanitaire voorzieningen en een wachtershuisje, waarna camping Bakkum in 1928 officieel werd geopend.
Eind jaren ’30 telden ze in de duinen van Castricum al meer dan 100.000 overnachtingen per jaar en waren er ook campingwinkeltjes waar de lokale middenstand zijn waren en diensten aanbood. In De Volkskrant van mei 1936 zei de burgemeester van Castricum daarover: “In de kampeerwinkeltjes is alles te koop wat de kampeerders nodig hebben. De barbier scheert u glad en een lieftallige vrouwelijke politieagent zal de dames op vriendelijke toon terecht wijzen waar dit nodig is, en hen behulpzaam zijn waar gewenst.”
Bakkum gaat in 1941 dicht en wordt in de daaropvolgende oorlogsjaren niet meer geopend. In 1942 vordert de Duitse Wehrmacht het terrein. De Duitsers gebruiken de schuren, waarin de spullen van kampeerders liggen opgeslagen, voor militaire opslag. In 1945 installeren ze daar zelfs nog een V1-lanceerinrichting, die gelukkig niet meer wordt ingezet. Een jaar na de beëindiging van de oorlog, als ook het gevaar voor mijnen is
geweken, gaat de camping weer open. Omdat de Duitsers zo’n twintig bunkers op het terrein hebben gebouwd, kunnen de tenten niet overal meer worden neergezet. De bunkers worden nog een tijd gebruikt als winkelruimte, in 1973 worden ze uiteindelijk allemaal gesloopt.
De prachtige historie van de camping is in 2014 vastgelegd in een mooi jubileumboek en dat kun je hier in PDF downloaden. Maar is ‘Kamp Bakkum’ nou écht de oudste camping van Nederland? Op de Veluwe denken ze daar heel anders over!
Toch de Veluwe? Of Noord-Limburg?
De huidige ‘Veluwecamping Samoza’ zegt ook de oudste van het land te zijn en dan vooral omdat Bakkum pas in 1928 ‘officieel’ werd geopend. Tussen Vierhouten en Nunspeet werd deze camping begin jaren ’20 van de vorige eeuw onder de naam Saxenheim gesticht. In 1925 kwam er een kantine -met drankvergunning- en werden ook sanitaire voorzieningen en een winkel gerealiseerd. 55 kampeerders werden geregistreerd en konden in kleine 2-persoonstenten verblijven. Saxenheim werd later met de naastgelegen camping Mosterdveen en bungalowpark Zandhoeve samengevoegd tot recreatiepark Samoza, oftewel SAxenheim-MOsterdveen-ZAndhoeve.
Maar gaat het dan tussen de Noord-Hollandse duinen en de Veluwe voor wat betreft de titel oudste camping van Nederland? Nee, want in het Noord-Limburgse Plasmolen is camping De Geuldert misschien wel de derde die er met het been vandoor gaat en met de eer strijkt. In 1917 kwam boer, kruidenier én smokkelaar Gradje Giebels namelijk op het idee om mensen bij zijn huis te laten slapen. Ze moesten zelf stro verzamelen om op te slapen; wassen en water halen gebeurde bij het bosbeekje en struiken dienden als toiletvoorziening, zo valt deze zomer in De Telegraaf te lezen. Enkele jaren later werd van rondhout een stellage gemaakt waar je dan op kon zitten, deze diende als toilet. Zonder riool, want er was gewoon een gat gegraven in de grond onder het stuk rondhout. Toch was dat voor die tijd een zeer moderne uitvinding en de camping bleef groeien.
Stuk voor stuk prachtige verhalen en voor de echte kampeerliefhebber zijn deze drie campings met grote historische betekenis zeker een bezoek waard!
Elke maand meer zin om te kamperen
De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!