Wildkamperen in Schotland met daktent

Saskia en Martijn hebben 3 jaar in Schotland gewoond en kennen dit deel van Groot-Brittannië inmiddels als hun broekzak. Ze delen ervaringen en tips via hun blogs op scotlandroadtrips.nl. Onlangs trokken ze erop uit met een daktent, waarin ze samen met hun 3 kinderen gingen wildkamperen op de mooiste plekken. Lees hier over hun avontuur en laat je inspireren!

Hoe zou het zijn om de meest indrukwekkende plekjes in Schotland vanuit een daktent te beleven? In samenwerking met Campwerk namen we afgelopen meivakantie de proef op de som! Spannend was het eerst wel toen een daktent op onze auto werd gemonteerd. Ons plan? Met het hele gezin (2 volwassenen en 3 kinderen) een volledige rondreis op het dak van onze eigen auto te gaan slapen! Zou het dak het wel houden? Is de tent niet te klein voor 5 personen? En wat gaan we doen als het de hele tijd regent?

Wassen in het meer

We hadden de ruime iKamper Skycamp 3.0 daktent bij ons voor een 10-daags avontuur. De roadtrip was een groot deel van onze ‘Scotland Essentials’ route (in tegenovergestelde richting). Als start langs Edinburgh, de Cairngorms Mountains in. Ons avontuur begon daar met 2 regenachtige dagen, maar al snel trok de hemel open en konden we heerlijk genieten van de Schotse voorjaarszon. En dat voor het eerst met de vrijheid om overal waar we wilden de auto te parkeren en binnen 2 minuten een comfortabele tent open te klappen. Vanuit het knusse Aviemore trokken we naar Loch Ness en Glen Affric. Vooral bij de overnachting in de wildernis van Glen Affric hadden we een geweldige locatie te pakken – een fantastisch uitzicht over de oerbossen van de vallei met het frisse water van het Loch aan onze voeten. Even was het voor onze zoontjes wennen dat er niet een toilet in de buurt was, maar ze konden hier al snel de lol van inzien! Daarnaast was het heerlijk ontkoppelen, zonder telefoonbereik, samen klauteren langs riviertjes en een kampvuurtje maken bij de ondergaande zon. In de ochtend even wassen in een meer – Brrrrr! – en daarna ontspannen wakker worden met een kopje thee in de hand – deze reis was goud waard voor ons gezin.

Lees verder onder de foto.

Wakker worden met vrij uitzicht

De roadtrip ging verder naar de westkust, langs de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk (Ben Nevis) naar Fort William. Een korte pitstop om even bij te komen luidde het laatste stukje rijden van die dag in naar de Red Squirrel campsite. Omringd door afgeronde toppen van Glencoe kan je hier geweldig genieten van deze iconische vallei. Het weer zat op dit moment een beetje tegen, maar door de extra luifel van de daktent hadden we ruim voldoende leefruimte en droge grond onder onze voeten! Wat ons vooral is bijgebleven? Na het rustig wakker worden lagen startpunten van de mooiste hikes zoals Dog Falls en Connic Hill letterlijk aan onze voeten. Direct na het dagelijks inpakken van de auto volgde een prachtige rit of heerlijke wandeling. De meest memorabele momenten waren vaak de avonden en ochtenden voor de tent. Samen met de kinderen dammen bouwen en steentjes gooien, waarna we het verzamelde hout aanstaken om een klein vuurtje te maken. Genieten met het hele gezin, en zodra de jongens boven op het dak gingen slapen, hadden wij met z’n tweeën nog een heerlijke avond die tot ver na zonsondergang duurde. En dan ’s ochtends de tent openritsen en wakker worden met een vrij uitzicht over Glen Affric of Loch Lomond – veel mooier wordt het niet!

Noorderlicht

In Schotland mag je bijna overal wildkamperen, maar het vinden van een goede plek voor je tent kan soms lastig zijn. De mooiste baaitjes en uitkijkpunten liggen vaak bezaaid met stenen op een rotsachtige ondergrond. Tijdens eerdere reizen hebben we soms lang moeten zoeken naar een geschikt plekje, en raakten we in de schemering soms een beetje nerveus als we geen vlak stukje gras konden vinden. Hier bood de daktent een grote uitkomst – het maakte niet uit hoe laat, hoe afgelegen, of hoe moeilijk begaanbaar het terrein was: deze tent konden we altijd opzetten! Na Glencoe bracht de reis ons naar Loch Lomond en Helensburgh, waar we enkele jaren hebben gewoond. Met toch wel flink wat heimwee genoten we aan de ‘bonny banks’ van Loch Lomond van een bijna mediterraanse sfeer en zonneschijn. Als kers op de taart werd de nacht in Helensburgh extra bijzonder gemaakt door een zeldzame uitschieter van het noorderlicht. Wat een onvergetelijke manier om de reis af te sluiten.

Lees verder onder de foto.

Vrijheid van een camper, gevoel van een tent

Voor wie op zoek is naar een unieke manier om de Schotse vrijheid te ervaren, is een daktent een geweldige aanrader. Wat een heerlijke manier om Schotland te verkennen! Deze ervaring combineert de vrijheid van een camper met het gevoel van kamperen in een tent. Onze zorgen over de belasting van het dak bleken onterecht, en onze nachtrust was perfect door het fijne matrasje! En leuk om te weten: we hebben de hele reis een extra tentje meegenomen uit angst dat de tent wat krap zou zijn voor het hele gezin, maar deze hebben we geen enkele keer opgezet – de iKamper 3.0 was ruim genoeg voor ons vijven.

Wil je meer verhalen van Saskia en Martijn over Schotland lezen, ga dan naar hun website.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!