De caravan zomerklaar maken
Het voorjaar klopt aan de deur van de winterstaling: onze vakantieknuffels kunnen weer naar buiten. Met een beetje soppen kom je al een heel eind, als je je caravan, camper of vouwwagen zomerklaar wilt maken. Waar moet je op letten?
Je caravan, camper of vouwwagen zomerklaar maken: dat begint al bij de winterstalling. Leeg eerst je eerst de (volle) vochtvreters uit de wagen. Voor je wegrijdt controleer je ook meteen even de verlichting – dan weet je zeker dat er geen lampjes kapot zijn gegaan in de wintermaanden. Rij daarna even langs de benzinepomp om je banden op spanning te brengen (4,5 Bar). Kijk dan ook meteen even het profiel na, en dan vooral of er tússen het profiel misschien droogtescheurtjes zitten. De banden onder onze caravans, campers en vouwwagens slijten namelijk eerder door uitdroging van het rubber dan door het slijten van je profiel.
Accu en gasflessen
Thuis kan de accu weer van de druppellader af en sjouw je ‘m aan boord – er zijn trouwens slimme oplossingen om flink wat kilo’s te besparen, door je bestaande accu (voor de caravanmover) te vervangen door een moderne, kleine variant: de lithium-accu. Niet goedkoop, maar ze gaan heel veel langer mee en wegen slechts een fractie van die zware lood-accu en dat scheelt je dus veel laadvermogen. De (volle) gasflessen kunnen weer in de disselbak en omdat je je caravan, camper en vouwwagen elke twee jaar een beurtje laat geven weet je zeker dat er geen gaslekkage is. Tip: die Bovag-beurt plan je natuurlijk meteen ná de vakantie, want in het voorjaar is het hartstikke druk in de werkplaatsen).
Checken en smeren
Het voorjaar is ook een mooi moment om je caravan, camper of vouwwagen even een sopje te geven. Stof en duivenpoep verdwijnen als sneeuw voor de zon en in de kampeerwinkel zijn speciale middeltjes voor het kunststof waarvan de kampeermiddelen zijn gemaakt – vergeet ook het dak niet. Binnen kun je het drinkwatersysteem spoelen met een speciale reiniger en dan weet je ook meteen of de kranen het nog doen. Controleer de werking van het toilet, de kookplaat, de boiler en check ook even of de kachel ’t doet: vervang indien nodig even de batterij van de piëzo-ontsteking – Truma heeft daar speciale hittebestendige batterijen voor. En als je toch binnen bent: smeer dan meteen even alle scharnieren, plus de rubbers van deur en ramen met een speciaal onderhoudsproduct uit de kampeershop. En als je daar toch bent: scoor dan meteen even reserve-haringen, -scheerlijnen en -elastieken (die dingen waarmee je de voortent aan de tentharingen koppelt).
Tip
Wist je trouwens dat je ’s winters de combo-rollo’s niet naar beneden moet houden? Da’s slecht voor de veerspanning in het systeem. Nog een tip: al ‘ns nagedacht over een koolmonoxide-melder in je caravan of camper? Goeie investering!