Welk rijbewijs?

Bij de meeste campers heb je aan je normale rijbewijs (rijbewijs-B) voldoende. Ook voor het trekken van een caravan heb je in principe genoeg aan rijbewijs-B. Sinds 2013 is dit de basisregel: als het maximum toegestaan gewicht van de auto plús het maximum gewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 3.500 kg blijft, dan heb je aan rijbewijs-B voldoende. De enige beperking is wat je auto mag trekken: dat maximum aanhanger gewicht vind je op het kentekenbewijs, of je tikt even je kenteken in op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Met een niet al te zware caravan kun je dus meteen op vakantie!

Rijbewijs BE
Met rijbewijs-BE mag je iedere aanhanger trekken die je wilt, tot het maximum gewicht dat je auto mag trekken. Sinds een paar jaar bestaat er ook een ‘B+’ rijbewijs: dat zit tussen B en BE in. Met B+ mag je auto/caravan-combinatie 4.250 kg wegen (max. toegestaan gewicht auto, plus caravangewicht incl. laadvermogen); de enige limiet is het maximum aanhangergewicht op het kentekenbewijs van de auto. Let op:  als je wilt gaan rijlessen, kies dan voor BE, want de exameneisen voor B+ zijn vergelijkbaar.

Camperrijbewijs?
Een standaard B-rijbewijs is voor de meeste campers voldoende. Alleen voor campers met een maximum toegestane massa (de optelsom van eigen gewicht plus laadvermogen) boven de 3.500 kg, dan is rijbewijs-C verplicht. Je hoeft niet meteen je volledige vrachtwagenrijbewijs te halen: voor campers tussen 3.500 en 7.500 kg is ‘C1’ voldoende. Vrijwel alle rijscholen geven die opleiding, zowel praktijk als het vereenvoudigde theoriegedeelte.

Kentekenbewijs aanhanger
Aanhangers met een toegestane massa (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 750 kg hebben geen eigen kentekenbewijs. Bagagewagentjes, de meeste vouwwagens en lichte caravans voeren dus hetzelfde kenteken als de trekkende auto, op een witte plaat. Vanaf 750 kg hebben aanhangers wel een eigen kenteken (gele plaat) en kentekenbewijs. Daarop staat onder meer het chassisnummer en de ‘datum eerste toelating’. Het feitelijke bouwjaar van de caravan vind je op het typeplaatje (vaak op de rechterzijkant of bij de dissel).

Kentekenbewijs auto
Op het kentekenbewijs van de auto lees je wat je maximaal mag trekken, zowel geremd (caravans) als ongeremd (bagagewagentjes en vouwwagens). Die gewichten kun je overigens ook eenvoudig checken door het kenteken van je auto in te voeren op www.rdw.nl. Als je exact wilt weten of je niet boven de limiet uitkomt, kun je dat checken bij een weegbrug in je omgeving. En verder moet je auto zijn voorzien van een goedgekeurde trekhaak inclusief een typeplaatje.

RECENTE BLOGS

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.